dinsdag 31 augustus 2010

Vier Israeli's gedood nabij Kiryat ArbaDit is killing, letterlijk en figuurlijk. Vier Israeli's, kolonisten, twee mannen en twee vrouwen van wie één zwanger, zijn dinsdag aan het eind van de dag doodgeschoten door Palestijnse schutter(s) nabij de nederzetting Kiryat Arba, de hardline kolonie bij uitstek. De vier waren afkomstig uit de nabijgelegen nederzetting Beit Haggai. Dit is voor het eerst in maanden, jaren eigenlijk, dat een dergelijk soort aanslag wordt gepleegd. De doden aan de andere kant vallen in diezelfde periode te tellen in de tientallen. Niettemin een domme, wrede en nutteloze daad. De wraak zal niet mis zijn,  vrees ik.
Update: De gewapende arm van Hamas, de Ezzedin al-Qassem brigades, heeft later op de avond de aanslag opgeëist. Op hun website stond dat meer aanslagen zullen volgen. Osama Hamdan, een woordvoerder van Hamas, zei dat Hamas geen aanslagen had gepland om de aanstaande vredesbesprekingen in Washington te saboteren. Daar is geen reden voor, zei hij, dat heeft Netanyahu al gedaan, Maar hij voegde eraan tor dat hij sprak namens de politieke vleugel van Hamas en dat het mogelijk was dat de militaire vleugel anders had beslist.
Als dat zo is, dan is dat fout, fout, fout. Hamas kan er niets mee winnen. Die besprekingen zijn sowieso een doodgeboren kindje.En geweld tegen de bezetters is misschien juridisch wel gewettigd, maar het lost niets op en lokt alleen maar meer geweld uit. Of zou het zo zijn dat de Ezzedin al-Qassem Brigades bang zijn dat Abbas c.s. zullen gaan voor een  grote, finale Palestijnse uitverkoop? .

3 opmerkingen:

Trees zei

Ik dacht hetzelfde toen ik het net las, we gaan weer een heftige tijd tegemoet. Toch is het een raar uitgekozen tijdstip om zoiets te doen (elk tijdstip o zoiets te doen is verkeerd natuurlijk). Maar hier is iemand aan de gang die helemaal geen zin heeft in die "peace" negotiations, als het daar al mee te maken heeft. Ik weet niet, ik ben ind e loop der jaren redelijk achterdochtig geworden en ook nu denk ik, dit is neit zomaar een aanslag. Maar ook zoals je zegt, stom, wreed, en volkomen nutteloos

Elisabeth zei

Dat van die wraak waar je het over hebt baart me echt zorgen.

De gewoonlijke verhouding is 1 dode Israëliër op 10 dode Palestijnen, maar in de Gaza 'oorlog' was het 1 dode Israëliër op 100 Palestijnen. (En van die 13 dode Israëliërs was ook nog eens 40% gedood door eigen vuur.)

Er is uit het verleden zeker 1 geval bekend waarin Israel na soortgelijke moordacties openlijk in de kranten verklaarde als represaille Palestijnen te zullen doden.(Het stond zelfs in de NRC!) Ik kan me herinneren dat er toen in een of twee nachten lukraak 15 Palestijnse politieagenten op de West-Bank werden vermoord.

Ik kan me ook herinneren veel later een afschuwelijke beschrijving te hebben gelezen in een rapport van 'Breaking the Silence' over zo'n soort actie uit die periode: Een Israëlische soldaat beschreef hoe ze een al wat oudere Palestijnse politieagent achtervolgen en neerknalden op een begraafplaats of een of ander verlaten terreintje waar hij naartoe gevlucht was.

Bij welk getal zal de kill-ratio dit keer aangeven dat er genoeg wraak genomen is?

Anoniem zei

Zinloos en wreed ondanks de zeer agressieve benadering van kolonisten ten opzichte van de Palestijnen in de buurt van Hebron.
Kun je een zinloze killing nog uitvergroten ,nog groter en walgelijker maken dan het al is?
Ik sluit mij aan bij de mensen die denken of zeggen dat de Palestijnse doden niet echt het journaal halen,dat de verdrijvingen van mensen uit hun huizen,vernietiging van hun land,bomen en toekomst niet echt dagelijkse kost is in de media maar dit zal zeer zeker tot meer geweld lijden.
Ik denk dat veel Palestijnen het niet eens zijn met deze daad.
Jose

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...