dinsdag 22 maart 2011

Acht doden bij drie Israelische aanvallen op Gaza. Waar blijft de no-fly zone?

 Update II.-  Israel heeft woensdagmorgen vroeg opnieuw aan aanval uitgevoerd in Gaza. Een vijfde militant van de Islamitische Jihad wed daarbij gewond. Zijn linkerbeen moest worden geamputeerd. de aanval kwam na de lancering van een tweede Grad raket, ditmaal op Beersheba, die in het centrum van Beersheba neerkwam. Een man werd daarbij licht gewond.
 Update: Israelische vliegtuigen hebben dinsdagavond vier Palestijnse militanten gedood in de wijk Zeitoun van Gaza-stad. De vier waren leden van de Quds Brigades, de gewapende arm van de Islamitische Jihad, volgens Adham Abu Salmiya, de woordvoerder van de medische hulpdiensten in Gaza. Alle vier waren tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij identificeerde hen als Adham Al-Hazareen, Sa'dy Hals, Muhammad Atyeh Al-Harazeen en Muhammad Abed.
De aanval van de vliegtuigen was al de derde Israelische aanval van die dag en kwam nadat er een Grad raket op Ashkelon was afgeschoten en in de buurt van die stad terecht was gekomen. 's Ochtends werden twee mannen geraakt door raketten uit een onbemand vliegtuigje, en 's middags werden vier mensen, onder wie drie leden van één familie gedood door tankgranaten terwijl zij aan het voetballen waren voor hun huis. Elf mensen raakten gewond. Hier foto's van de slachtoffers: 

Eerder schreef ik: Het houdt niet op.  Bij een bombardement dinsdagmiddag werden drie leden van één familie gedood, plus een buurjongen. Drie van hen waren tieners. De slachtoffers waren volgens ooggetuigen aan het voetballen toen de tankgranaten doel troffen. Hun namen zijn: Mohammed Jihad Al Helou (11), Yasser Ahad Al-Helou (16) , Mohamed Harara (20 jaar), plus Yasser Hamed al-Helou (50). Elf mensen raakten gewond door granaatscherven, van wie een paar ernstig.
Een Israelische militaire woordvoerster zei dat het leger mikte op militanten van Hamas maar gaf toe dat 'burgers die er niets mee te maken hadden'' waren geraakt. Ze gaf Hamas daarvan de schuld, omdat de beweging zou 'opereren temidden van een burgerbevolking'.
De Israelische aanval kwam nadat vier raketten waren afgevuurd op de Negev. Dat kwam weer nadat die ochtend twee mensen werden gewond, van wie er één in kritieke toestand is, door onbemande vliegtuigjes die raketten afvuurden in de wijk Shuja'iyyeh van Gaza-Stad. Deze aanval was mogelijk een reactie een projectiel dat het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zei in de nacht te hebben afgevuurd op de militaire Shufa post. (Israel zei dat een projectiel in de vroege ochtend neerkwam bij de Regionale Raad van Eshkol). Dit projectiel werd afgevuurd in reactie op eerdere nachtelijke Israelische aanvallen (vijf  in totaal) waarbij 19 mensen in verschillende delen van Gaza gewond raakten, onder wie zeven kinderen en twee vrouwen.

In slechts een paar dagen zijn nu twee jongens van 17 (andere berichten zeggen: van 16 jaar), drie van 11, 16 en 20 jaar gedood, een man van 50, en vier leden van de Islamitische Jihad. In totaal 10 doden van wie tenminste vijf kinderen. En dan nog eens zo'n 30 gewonden, van wie - opnieuw zeven kinderen. Dit aantal overtreft met gemak dat van de vijf vermoorde Israelische familieleden in de nederzetting Itamar. Waar blijven nu de reacties? Is er al een land dat heeft gevraagd om no-fly zone boven Gaza in te stellen?

Het aantal doden in Gaza staat nu sinds 16 maart op 12. Op die dag begon de huidige serie aanvallen met een aanval van Israel op een trainingscentrum bij de voormalige nederzetting Netzarim. Daarbij werden twee leden van Hamas gedood en een derde gewond. Israel zei dat de aanval een reactie was op een projectiel dat was afgeschoten op Israel, maar er waren die dag geen claims van afgeschoten projectielen van een van de organisaties in de Gaza-Strook. Hamas bood een hernieuwd bestand aan op 21 maart, maar daar werd door Israel niet op gereageerd.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Abu,Gaza heeft geen olie,gas of uranium. De Palestijnen zitten redelijk veilig opgeborgen in een openlucht gevangenis. Hebben geen F16 maar alleen wat raketten. Hebben geen geld geinvesteerd in diverse westerse landen en houden geen vluchtelingen tegen die hun geluk op een beter leven in Europa willen zoeken. Zijn maar Palestijnen waarvan een groot deel op Hamas hebben gestemd. Eigen schuld hadden ze maar geen democratische verkiezingen moeten houden,cynisch bedoeld.
Vreselijk de ongeïnteresseerdheid. In Den Haag tijdens Movies that matter is er een film over de West Bank,Budrus.Ayed Morrar zal de tweedekamer commissie spreken op dinsdag,helaas is het een gesloten bijeenkomst.Jose

Trees zei

Ik ben er zo ziek van, van alle reacties in haaretz, de zgnd kritische krant van Israel. walgelijke commentaren. Van onze nederlandse pers, die dit totaal nniet interessant vind, van de internationale gemeenschap, ziek van iedereen die dit maar voort laat duren, de blokkade, de uithongering van anderhalf miljoen mensen,
Fijn dat er hier in ieder geval nog aandacht aan word besteed, ga door Abu.

Anoniem zei

He Trees,

Ik zit me ook iedere dag op te vreten van ergernis. Hele dag hoor en zie je van alles over Libië en niks over Gaza. Ik heb vanavond zoals geregeld, het verhaal van Abu gezet bij mijn regionale krant de PZC op internet. Ik heb het ook naar een aantal tweede kamerleden van het cda en de PvdA gestuurd. Gisteravond was er een goede reportage van Tegenlicht op tv met Joris Luijendijk. Stelletje huichelaars.

Corrie

Franklin Ryckaert zei

Inderdaad waar blijft de no-fly zone voor Gaza?(en liefst ook nog voor de West Bank ,Libanon en Syrië).Gadaffi was helemaal zo gek nog niet voor Lybië,een veel groter gevaar huist in Jerusalem.Een Nato actie tegen Israel zou gewenst zijn.

Noa zei

Wat een onzin, alsof t een wedstrijdje is wie de meeste doden heeft.
Daarnaast wilde ik even wijzen op t artikel wat Anja M aanhaalde van Amira Hass. Van beide ben ik geen fan (understatement) maar voor 1 keer hebben ze gelijk. Jose, Trees en Corrie, bekend 3-tal en nooit te beroerd voor een portie Israel bashing online of in real-life, voer actie dat er geen raketten uit Gaza meer komen, want het lost voor de Gazanen niks op en t zorgt voor woede bij de Israeli's. Als die raketten er niet meer zijn, zullen we eens kijken hoe kwaadaardig dat Israel nu echt is.
http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/the-sanctity-of-the-soaring-qassam-1.351249

Abu Pessoptimist zei

Hoezo onzin, Noa? Ik wijs erop dat vijf doden aan Israelische kant een hoop lawaai veroorzaken, terwijl 12 doden aan Palestijnse kant kennelijk tot de normale routine behoren. Zo liggen de verhoudingen namelijk al decennia lang, als de statistieken tenminste niet nog veel ongunstiger uitvallen voor de Palestijnen. U behoort kennelijk tot degenen die Palestijnse doden minder belangrijk vinden, of tot de mensen die zichzelf voor de gek houden door te denken dat de Palestijnen dat nu eenmaal aan zichzelf te wijten hebben.
Wat het artikel van Amira Hass betreft: ik ben het ermee eens dat Qassams niet echt de Palestijnse zaak vooruit helpen. Al moet ik erbij zeggen dat ik het erg makkelijk vind om de Qassams van alles de schuld te geven en dat ik niet goed weet hoe de mensen in Gaza dan WEL de aandacht moeten vestigen op de willekeur van Israel dat nu al jaren een beleg handhaaft en bij de grenzen schiet op alles dat beweegt.
Maar wat ik in dit soort stukjes op mijn blog vooral probeer te doen is te volgen wat er gebeurt en de ellende van de Westoever en Gaza (inclusief ook de fouten van de Palestijnse leiders)in kaart te brengen. Dat is iets wat de officiële media een beetje nalaten.

Noa zei

Na Itamar kun je nou niet zeggen dat er wereldwijde verontwaardiging te horen was. T duurde ook vrij lang voordat er uberhaupt wat reactie kwam (met daarnaast ook reacties dat Israel het aan zichzelf te danken had). Ook hebben de kranten niet bol gestaan van de rakettendeken (over de 60!!) die afgelopen dagen op Israel is neergevallen. Ik krijg ook zeker niet het idee dat de media nalaten de Palestijnse zaak onder de aandacht te brengen, eerder andersom.
Ik behoor zeker niet tot degenen die de Palestijnse doden minder belangrijk vind dan de Israelische doden, wel onder degenen die denkt dat in dit geval de Palestijnse doden zeker uitgelokt zijn. Ik denk ook dat achter de raketten niet alleen de Palestijnen zaten, maar dat deze raketafschietende palestijnse groepen zich ook laten gebruiken, maar dat terzijde.
Wat mij betreft kan Israelisch militair optreden in Gaza niet los gezien worden van terreur van Palestijnen..en daarom wil ik heel graag zien wat er van de Gazanen kan worden, als deze massaal zouden besluiten terreur af te zweren en geen enkele raket Israel meer in te sturen, en daarin ook Israels vertrouwen winnen. Israel is het naar haar bevolking verplicht te reageren hierop.Ik ben ervan overtuigd dat het militair optreden van Israel dan ook niet meer nodig is. Als ze dat wel doet zonder reden verliest het nationaal en internationaal (nog meer) support. Zolang die terreur van Palestijnen niet ophoudt, kan ik Israel van geen enkele willekeur beschuldigen en zijn die beschuldigen enkel conspiraties..en juist daarom is het voor de Gazanen zelf van belang dat deze raketten stoppen, en dat daar wereldwijd protest tegen komt als dat het voor de Israeli's van belang is. En waarom zouden ze, in dat geval,nog aandacht nodig hebben, wanneer gestart kan worden aan een constructieve opbouw van Gaza, waarin het het vertrouwen van Israel wint het geen bedreiging voor haar veiligheid meer te zijn. De wortels van dit conflict gaan zo ver terug, dat je niet meer kan zeggen wie nu schuldig is aan wat, enkel constateren dat de huidige status quo zo snel mogelijk veranderd moet worden waar beide partijen verantwoordelijk voor zijn.

Abu Pessoptimist zei

Noa, zo zie je maar weer hoe de percepties verschillen. Supporters van Israel hebben de indruk dat de doden van Itamar niet genoeg aandacht kregen, mensen met meer oog voor wat aan Palestijnse kant gebeurt, wijzen er (aantoonbaar terecht) op dat de meeste Palestijns doden niet eens de krant halen.
Wat het winnen van vertrouwen betreft kunnen we kort zijn (moet ook wel op dit plekje): Hamas won in 2006 verkiezingen en zat in de regering die met Israel onderhandelde. Israel heeft vervolgens met die regering korte metten gemaakt en Gaza gïsoleerd. Het lijkt ook niet uitgesloten (ik formuleer het voorzichtig)dat de reden van de huidige escalatie de wil van Israel is om een voorgenomen verzoening van Hamas en Fatah te verhinderen.

Anoniem zei

Wat ben ik blij dat er iemand als u bestaat, die altijd van die artikelen schrijft die er toe doen. Hartelijk dank en ga alstublieft door.

Noa zei

Dat lijkt me een conspiratie waar geen enkel bewijs voor is (ik vind hem erg ver gezocht), net als dat ie er niet is dat andere partijen deze palestijnse groepering gebruiken voor eigen agenda (wat ik aannemelijker vind).
De laatste maanden is het niet raketloos geweest (en daar is aantoonbaar geen aandacht voor geweest in de media, veel weten het niet eens, alleen als Israel een militaire reactie gaf werd er soms bij vermeld dat het een Israeli's antwoord was op een eerdere raket). T lijkt me sterk dat de invloed van Israel zo sterk is dat ze de Palestijnen aanzetten tot het afvuren van raketten op Israel, waarop Israel dan weer militair kan reageren om een zgn Unity (van echt concrete stappen kan je nog niet spreken) te dwarsbomen. T lijkt me dat Israel daar wel andere middelen voor heeft dan een luchtaanval op Gaza, net als dat deze militaire acties de Unity alleen maar zouden moeten versterken dan dwarsbomen.T is bekend dat Israel de raketten meer dan zat is (understatement) en dat deze gewoon echt een keer moeten stoppen. Of zou iedereen daar al aan gewend zijn, dat Israel nu eenmaal een paar keer week minsten een raketje moet incasseren op haar burgers?

Abu Pessoptimist zei

Hier kunnen we lang over discussiëren, maar daarvoor is dit niet de plaats. Ik heb geen bewijs voor mijn stelling, maar neem van me aan dat Israel de tactiek van het provoceren echt heel vaak heeft gebruikt (vooral Sharon heeft de techniek ervan geperfectioneerd)- en geweld zou in dit geval de twee Palestijnse partijen niet dichter bij elkaar brengen maar juist uit elkaar spelen.
De raketten - die overigens nog geen enkel slachtoffer hebben gemaakt - zouden inderdaad beter kunnen stoppen. Maar Israelische bombardementen zijn daarvoor niet het juiste middel. Ik denk dat ze ongeveer het tegenovergestelde resultaat hebben.

Noa zei

Again, is t geen wedstrijdje met de meeste slachtoffers. Dat er (nog?) geen dodelijke Israelische slachtoffers zijn, daar ben ik blij om, maar doet er voor mij verder niets aan af.
Inderdaad leiden de raketten tot niets, net zo min als IL militair optreden, wat niet wegneemt dat IL het verplicht is naar haar bevolking (zichtbaar) tegen de raketten op te treden.

Anoniem zei

De uitzending Tegenlicht die Corrie noemt (VPRO, maandag 21 maart 2011), staat hier.

eGast

Anoniem zei

Noa: "Als die raketten er niet meer zijn, zullen we eens kijken hoe kwaadaardig dat Israel nu echt is."

Dat hebben we al gezien. Zomer/najaar 2008 was er een staakt het vuren. Op 4 november 2008 verbroken door ... Israel.

Niet toevallig was dat de dag van de verkiezingen in de V.S. Ook nu bombardeert Israel burgers als het nieuws ergens anders over gaat.

eGast

Anoniem zei

Inderdaad, waar blijven de coalitie-aanvallen op de Hamas missile squads die, net als Gadaffi's troepen, zware Grad raketten afvuren op de civiele bevolking van een stad?

Dezelfde raketten die in Libie op Beghazi werden afgevuurd, worden nu gebruikt tegen Ashdod en Beer-Sheba.

De apologeten die ze hardnekking Quassams blijven noemen durven de vergelijking niet aan.

Abu Pessoptimist zei

Ik meen dat ik ze wel degelijk Grad raketten noemde. Daarvan zijn er nu dus twee (in Ashkelon en Beersheba) of misschien drie, afgevuurd, waarbij - gelukkig - nog 0 slachtoffers zijn gevallen. Dat is in libië wel anders, dacht ik zo. I Gaza ook, trouwens.