maandag 10 oktober 2016

Dader schietpartij Jeruzalem moest zich eigenlijk melden voor de zoveelste gevangenisstraf

Musbah Abu Sbeih
(Met update onderaan).  De 40-jarige Musbah Abu Sbeih, die zondag in Jeruzalem werd neergeschoten bij een actie waarbij hij een 60-jarige vrouw en een 30-jarige politieman doodde en zes mensen verwondde, zou zichzelf diezelfde dag hebben moeten melden bij de Israelische autoriteiten om een gevangenisstraf van vier maanden te ondergaan. 
Abu Sbeih had er al zo'n 39 maanden in Israelische gevangenissen opzitten. De laatste, van een jaar, kreeg hij opgelegd wegens opruiing. Hij had op Facebook onder meer geschreven dat  we ''met onze ziel en ons bloed al Aqsa zullen verdedigen''. In januari van dit jaar kwam hij vrij en tot zijn verbazing werd hij vervolgens opnieuw veroordeeld in een zaak uit 2013, ''mishandeling van een politie agent in Jeruzalem'', die eerder was geseponeerd, maar toch weer van stal bleek te zijn gehaald.
Abu Sbeih stond bekend als een gelovige activist, had de bijnaam ''de Leeuw van al Aqsa en al Quds'' en was een lid van de ''Murabitun'', een groep getrouwen die de Aqsa moskee trachtte te verdedigen tegen de bezoeken van Joodse kolonisten die er de laatste tijd in steeds grotere getale naar toe trekken. De Murabitun is echter verleden jaar door Israel tot verboden organisatie verklaard. Abu Sbeih had recentelijk ook een verbod gekregen om gedurende vier maanden het al Aqsa terrein te betreden. Verder was hij de laatste twee keken herhaaldelijk gearresteerd en kortere of langere tijd vastgehouden.
Zondag ging hij van huis, naar zijn familie dacht om zich te melden voor de gevangenisstraf die pas halverwege de maand inging, maar waarvoor hij toch nu al was opgeroepen, met als dreigement dat als hij zich niet zou melden, zijn straf in ''administratieve detentie'' zou worden omgezet. Wat er in Abu Sbeihs hoofd is omgegaan weet niemand, maar in plaats van zich aan te geven, pleegde hij dus zijn aanval en bekocht hij het met de dood.
Dochter Eiman Abu Sbeih
Zijn verzetsdaad maakte indruk in de Palestijnse gemeenschap. Er werden speciale Facebookpagina's voor de ''martelaar Musbah Abu Sbeih'' geopend die veel bezoek kregen. In ar Ram waar zijn familie woonde, werden posters en en plakkaten verspreid. Hamas maakte bekend dat hij lid was van deze organisatie, en juichte evenals andere organisaties, waaronder ook al Fatah  zijn verzet toe. Volgens de, in dit opzicht niet erg  betrouwbare, Israelische pers werden er in Gaza door sommigen snoepjes uitgedeeld.
Israel heeft op deze verering van ''de terrorist'' Abu Sbeih, wiens naam om volstrekt onduidelijke redenen in de Israelische pers nog steeds niet mag worden genoemd, buitengewoon heftig gereageerd. In ar Ram werd het huis van de familie Abu Sbeih opgemeten om te kunnen worden opgeblazen. Daarbij braken uiteraard rellen uit, die werden  gevolgd door een arrestatiegolf van, volgens de krant The Times of Israel, wel zo'n zestig mensen. Onder hen zijn ook de vader, de zoons, en de 17 jarige dochter van Abu Sbeih die had gezegd trots op haar vader te zijn. Posters en plakkaten werden door de soldaten met geweld verwijderd en het is de familie verboden een zogenaamde ''rouwtent'' op te zetten, waar in dit soort gevallen condoleances in ontvangst worden genomen.

PS. Richard Silverstein van het blog Tikun Olam aanvullende informatie die een bizarre wending aan de gebeurtenis geeft. Volgens Silverstein hem (beter: zijn informant in Israel) is de ''gag order'' die Israel instelde over de identiteit van Abu Sbeih, te danken aan het feit dat Abu Sbeih een informant van de Shabak (de Israelische geheime dienst Shin Bet) zou zijn geweest . Hij zou als zodanig in de ''Murabitun'' zijn geïnfiltreerd. Maar hij zou zijn ontmaskerd door mensen van Hamas, dat hem daarna voor de keus stelde: door zijn eigen broeders te worden geliquideerd als een verrader, of een aanslag plegen op Israeli's, in welk geval hij door Hamas zou worden erkend als martelaar. Ik weet niet hoe waarheidsgetrouw deze versie is. Silverstein heeft vaak goede bronnen en de ''gag order'' (verbod over Abu Sbeih te publiceren) is bizar en zou erop kunnen wijzen dat hier sprake is van een fout van de Shabak, die zich heeft laten misleiden door de zielige verhalen van Abu Sbeih over hoe hij door de Israeli's achterna wordt gezeten, terwijl dat in feite dab een rookgordijn zou zijn geweest. Het kan waar zijn. Maar Silverstein heeft het ook wel een keer of wat bij het verkeerde eind gehad. Enfin, wie het wil weten moet het maar bij hem nalezen.   

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...