woensdag 5 oktober 2016

PA stelt Palestijnse verkiezingen vier maanden uit

De Palestijnse Autoriteit heeft dinsdag bekend gemaakt dat de Palestijnse plaatselijke verkiezingen (voor de gemeenteraden en de provinciale raden) vier maanden verschoven worden. Ze stonden oorspronkelijk gepland op 8 oktober, maar zullen nu gehouden worden in februari. Die beslissing kwam na een uitspraak van de Palestijnse Hoge Raad, die eerst op 8 september de verkiezingen stopzette, maar maandag met de uitspraak kwam dat ze konden doorgaan, maar dan alleen op de Westoever en niet in Gaza. Dat gebeurde na klachten van een groep advocaten dat een aantal kandidaten van Fatah, de partij van president Abbas en de PA, in Gaza van de verkiezingslijst was geschrapt. Ook voerden zij aan dat verkiezingen die niet in Oost Jeruzalem mogen plaatsvinden (van Israel) niet geldig kunnen zijn.
De Palestijnse Centrale verkiezingscommissie (CEC) adviseerde na de uitsprak van het hof om de verkiezingen zes maanden uit te stellen. Verkiezingen alleen op de Westoever zouden de problemen van de splitsing in de Palestijnse gebieden alleen maar vergroten, aldus de CEC. Maar het uitstel was nodig om de voorbereidingen te kunnen afronden. Het kabinet van de PA maakte van de zes voorgestelde maanden uitstel tenslotte een uitstel van vier maanden. Premier Hamdalla zei dat de verkiezingen in ''alle gouvernoraten'' zullen worden gehouden en liet in het midden wat dat betekende voor Oost Jeruzalem.
De beslissing van de PA viel overigens slecht bij Hamas. Hamas wees de beslissing tot uitstel van de hand als ''een poging om de verkiezingen uit de weg te gaan teneinde de belangen van Fatah te dienen'', aldus woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas op een persconferentie in Gaza. Hij viel daar ook uit naar president Abbas omdat die onlangs de begrafenis van de Israelische oud president Peres bij had gewoond (iets wat overigens zelfs de parlementsleden van de Gezamenlijke Lijst van Arabische partijen in de Knesset hadden nagelaten, en ook wijd en zijd op veel kritiek in de bezette gebieden was gestuit).
Een woordvoerder van Fatah, Osama al Qawasme, noemde de bezwaren van Hamas flauwe kul. Hij zei dat het uitstel juist bewees dat de PA aanstuurt op een generale repetitie voor algemene verkiezingen en presidents verkiezingen. Hij herinnerde eraan dat het juist het schrappen van Fatah leden van de kieslijsten in Gaza was geweest dat het uitstel had veroorzaakt.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...