maandag 10 oktober 2016

Israel sloopt huizen, stallen, waterleiding en zonnepanelen van Bedoeïenennederzetting

 (Foto B'Tselem 9 oktober 2016)

Israel heeft zondag onderkomens, gebouwtjes en structuren voor landbouw en veeteelt, een belangrijke waterleiding en een aantal zonnepanelen vernield in het district Tubas, in het uiterste noorden van de bezette westelijke Jordaanoever. Bashar Bani Odeh, hoofd van de gemeenteraad van het dorp Khirbet Atuf, vertelde Ma'an News dat vier Israelische bulldozers, vergezeld van 12 militaire jeeps, het gebied al-Ras al-Ahmar binnenvielen en negen gebouwtjes omver haalden, waaronder schuilplaatsen voor het vee. Ook de belangrijkste waterleiding die het dorpje van water voorzag moest eraan geloven, net als een aantal zonnepanelen die voor de energie zorgden.
De Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem melde dat bij deze jongste sloopactie gericht tegen Bedoeïenen 24 mensen dakloos werden, onder wie vijf kinderen. Bani Odeh voegde eraan toe dat de Israeli's de actie uitvoerden onder het voorwendsel dat de structuren waren neergezet in een ''gesloten militair gebied'' en zonder dat er bouwvergunningen voor waren gegeven. Dit laatste, het ontbreken van vergunningen, is overigens van toepassing op bijna  het hele woningbestand van de zogenoemde ''Area C'' van de Westoever, het deel dat onder volledig Israelisch bestuur valt.

Geen opmerkingen:

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...