vrijdag 7 oktober 2016

Israel gaat nieuwe nederzetting bouwen, Amerika reageert boos

Een deel van de huizen in Amona.

Amerika en Israel zijn in een woordenstrijd gewikkeld geraakt nadat Israel woensdag een besluit bekend heeft gemaakt dat het 98 nieuwe wooneenheden wil gaan bouwen in een nieuwe nederztting pal naast de de nederzetting Shvut Rachel. Het gebied waar dit gebeurt zou later kunnen worden uitgebreid tot 300 huizen en een industriële zone.
Het plan is om hier de mensen onder te brengen uit de (ook volgens Israel zelf illegale) nederzetting Amona, die huizen hebben gebouwd op wat ook volgens het Israelische hooggerechtshof privé land is van Palestijnse eigenaars. De bewoners van de huizen moeten die huizen uiterlijk in december van dit jaar, op last van het hooggerechtshof ontruimen. De regering wil hen op deze manier schadeloos stellen.
Maar de Verenigde Staten hebben woedend op het plan gereageerd.
In een verkalring heette het dat het plan in strijd is met een belofte van de Israelische regering tegenover de Amerikaanse regering dat er geen nieuwe nedrezttingen zouden komen. ''De Israelische regering heeft uitingen tegenover ons gedaan die hiermee ins strijd zijn, aldus een hoge functionaris van het Witte Huis. ''Dit is niet demanierw aarop vrienden met elkaar omgaan.''
De krant Haaretz meldt dat een deel van de woede van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van het Witte Huis veroorzaakt werd doordat de beslissing inging tegen verzekeringen die Netanyahu aan president Obama had gegeven en met het deel van Netanyahu's beroemde speech op de Bar Ilan universiteit in 2009 waar hij voor het eerst verklaarde akkoord te gaan met de twee statenoplossing. Hij zei toen: ''Wat de kwestie territorium betreft, dat zal worden vastgelegd in een permanente regeling. Tot dat moment zijn we niet van plan nieuwe nederzettingen te bouwen of land voor  nieuwe nederzettingen te reserveren.''      
Zoals te verwachten heeft het Isrelscieh ministerie de Amerikaanse bezwaren echter van tafel geveegd. ''De nederzettingen zijn geen obstakel voor de vrede, '' zo heette het in een verklaring. ''En de 98 huizen zijn geen nieuwe nederzetting. Ze worden gebouwd op land van de nederzetting Shilo en zullen de grenzen of de bevolkingssamenstelling ervan niet veranderen. Israel blijft voor een twee statenoplossing waarin een gedemilitariseerde Palestijnse staat de Joodse Staat Israel erkent.'' Het ministerie, dat haar verklaring overigens volgens Haaretz uitgaf in nauw overleg met het bureau van premier Netanyahu, voegde eraan toe dat ''het echte obstakel voor vrede niet de nederzettingenkwestie is, want dat zou in onderhandelingen kunnen worden geregeld, maar de weigering van de Palestijnse om de Joodse staat Israel te erkennen binnen welke grenzen dan ook''.    
Minister vn Onderwijs Naftali Bennett, van de Habayit haYehudi partij, compliceerde de zaak nog een beetje door donderdag op een persconferentie te verklaren dat Amona helemaal niet ontruimd zou moeten worden en dat ''de Israeli's hun leven zouden moeten  geven voor het annexeren van Judea en Samaria (de Westoever)''. Na kritiek veranderde hij ''hun leven moeten geven'' in: hun uiterste best moeten doen. 
Volgende week is er overigens een zitting van de VN Veiligheidsraad over de nederzettingen. Een stemming wordt daar niet echt verwacht, maar de Palestijnen, gesteund door een aantal andere landen, willen nog steeds graag dat de nederzettingen illegaal worden verklaard. Volgens de krant Haaretz is het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken er, in het licht van de ruzie over de Amona verhuizing, ook niet 100 procent gerust op wat de Amerikanen tijdens de zitting zullen gaan doen. Ik, Abu Pessoptimist, deel hun ongerustheid overigens niet. De Amerikanen zullen niet verder gaan dan wat boze woorden. Zo gaar het al tientallen jaren.  
1 opmerking:

Lucas zei

Planned West Bank Construction Not a New Settlement. Palestinians are real obstacle to peace, not the settlements.

Ik heb niets gejat. Het gestolene was trouwens toch waardeloos. Niet winkeldiefstal, maar de kwaliteit van de aangeboden waar is het probleem.

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...