woensdag 5 oktober 2016

Israelische marine onderschept ''vrouwenflotilla'' op weg naar Gaza

(Foto AFP)
De onverschrokken Israelische marine heeft woensdag een onder Nederlandse vlag varende zeilboot met 13 vrouwen aan boord onderschept, die op weg was naar Gaza om de aandacht te vestigen op de inmiddels bijna tien jaar oude, illegale blokkade van de Gazastrook.
De boot, een initiatief van de Internationale Coalitie van de ''Freedom Flotilla'', was vertrokken uit Barcelona en zou woensdagavond in Gaza zijn aangekomen. Daar stonden (zie de foto) al Palestijnen klaar met vlaggen en ballonnen om de boot te verwelkomen. Maar in plaats daarvan is het bootje nu overgebracht naar de Israelische haven Ashdod.
Het scheepje, de Zaytouna, was bemand door een Olympische atlete, diverse parlementsleden, een oud kolonel van het Amerikaanse leger en de Nobelprijswinnares Mairead Maguire uit Noord Ierland.
Het was niet de eerste keer dat de Israelische marine een bootje voor Gaza onderschepte. In januari viel het Zweeds scheepje Marianne deze eer ten deel, met aan boord 20 activisten onder wie de Israelische parlementariër (Verenigde Arabische Lijst) Basel Ghattas en de Tunesische oud president Moncef Barzouki. Die keer, en nu, vielen er geen slachtoffers. In 2010 was dat echter anders. Bij het met geweld enteren van het Turkse schip de Mavi Marmara vielen toen negen doden door Israelische kogels, terwijl een tiende man later in Turkije overleed in het ziekenhuis. Ook daarvoor waren er al pogingen ondernomen om de blokkade te breken.

1 opmerking:

Elisabeth zei

Wat is de reden die Israel voor het tegenhouden van het bootje heeft gegeven? Gaza is toch 'niet bezet'? Het Israelische leger zegt:


"In accordance with government directives and after exhausting all diplomatic channels, the Israeli Navy redirected the vessel in order to prevent breach of the lawful maritime blockade.”

Wat is de reden dat Israel volhoudt (of kan volhouden?) dat deze blokkade 'rechtmatig' is?

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...