zondag 16 oktober 2016

Israelische pers gaf vertekend beeld van UNESCO resolutie

Het is interessant om de kantenkoppen en berichtgeving van de Israelische pers over de recente UNESCO resolutie over de heilige plaatsen in Jeruzalem te vergelijken met wat er werkelijk in de resolutie aan de orde wordt gesteld. De complete Israelische pers, zo blijkt nu ik de resolutie te pakken heb gekregen, gaf een vertekend beeld. Alle kranten meldden dat de Joodse banden met de heilige plaatsen (de ''Tempelberg'') werden ontkend: 
Jerusalem Post 
In a 24-6 vote, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization on Thursday gave preliminary approval to a resolution that denies Jewish ties to its most holy religious sites: the Temple Mount and the Western Wall.Prime Minister Benjamin Netanyahu slammed the vote stating: “The theater of the absurd continues at the UN.”
The Times of Israel
Hillary Clinton’s campaign slammed a UNESCO resolution that upholds Muslim claims on holy sites in Jerusalem while mostly erasing Jewish claims, calling it “outrageous” and pledging to “defend Israel against biased resolutions like these.” i24 tv 
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) on Thursday passed a contentious anti-Israel resolution denying Jewish connections to the Temple Mount and Western Wall in Jerusalem.
The United Nations body passes resolution denying all connection between Jews, Jerusalem and the Temple Mount; Netanyahu: 'To say that Israel has no connection to the Temple Mount and Western Wall is like saying China has no connection to the Great Wall.'
UNESCO adopted an anti-Israel resolution Thursday that disregards Judaism's historic connection to the Temple Mount and casts doubt on the link between Judaism and the Western Wall.

Maar in de resolutie worden helemaal geen banden ontkend. Er wordt op gewezen dat de drie monotheïstische godsdiensten alledrie belang bij Jeruzalem hebben. En vervolgens wordt Israel erop gewezen dat het zich niet houdt aan afspraken die het voor beheer van de Haram al Sharif/al-Aqsa moskee (die inderdaad alleen met die naam worden genoemd, maar waarom ook niet?) met Jordanië heeft gemaakt. Met name de talloze ''bezoeken'' van Joodse kolonisten die daar onder politiebegeleiding komen bidden (en er het liefst een nieuwe Joodse tempel zouden willen bouwen) worden bekritiseerd. Ook  het verhinderen van het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden en het tegenhouden van UNESCO inspecties wordt genoemd
Het kostte wat moeite om de tekst van de resolutie te pakken te krijgen, maar dat is me uiteindelijk gelukt. Wie de moeite neemt hem te lezen, ziet de tendentieuze weergave ervan door de Israelische pers (en regering, uiteraard). We moeten vaststellen dat dat dus ook geldt voor de tegenstemmers waaronder uiteraard de Verenigde Staten en - helaas ook Nederland. De resolutie doet niets anders dan de status quo verdedigen die Israel zelf in 1967 met de moslim gemeenschap heeft afgesproken en later in afspraken met Jordanië, in het kader van de vrede met dat land, opnieuw heeft vastgelegd. Een status quo waarbij het beheer volledig in handen is van de Waqf, de moslim-stichting die dat al enige eeuwen doet, en die onder controle staat van Jordanië.
 Stel je voor dat het anders zou zijn. Stel je de situatie voor waarin UNESCO zou stellen dat Israel banden en rechten zou hebben op de ''Tempelberg''. Dat zou pas echt een gevaarlijke, gepolitiseerde situatie opleveren, waarbij de deuren zouden worden opengegooid voor die types die korte metten willen maken met de Aqsa-moskee. Ik mag toch niet hopen dat dit is wat sommige Westerse naties, waaronder Nederland het liefst zouden willen?  Maar blijkbaar is het na nagenoeg 50 jaar bezetting voor de door sommigen ten onrechte als objectief geroemde Israelische pers te moeilijk geworden om de ''Tempelberg'' te blijven zien als een bezette islamitisch heilige plaats, waar Joden behalve misschien als toerist eigenlijk niets te zoeken hebben. Anderen laten zich hierdoor meeslepen. Een griezelige ontwikkeling.

1 opmerking:

frans zei

"Een status quo waarbij het beheer volledig in handen is van de Waqf, de moslim-stichting die dat al enige eeuwen doet, en die onder controle staat van Jordanië." Waarom verbaas je je nog over de bedoelingen van Israël? Een niet te stillen machtshonger, onverschilligheid voor andersdenkenden, voor internationale instituties? Waarom verbaas je je nog over de opstelling van de USA of Nederland?? Ik heb al eerder geschreven dat ik er bijna moedeloos van word, ik moeite krijg om dit blog te volgen, maar ik blijf het maar doen. Succes Abu!!

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...