woensdag 19 oktober 2016

Israeli's schieten jonge vrouw dood bij Za'atara checkpoint

 Het Za'atara checkpoint, dat de Israeli's het Tapuach checkpoint noemen, gefotografeerd bij een vorige gelegenheid dat er iemand was doodgeschoten.
 
 Leden van de Israelische grenspolitie hebben woensdag bij het Zaatara checkpoint in district Nablus in de noordelije Westoever een jonge vrouw doodgeschoten die volgens hen probeerde een agent te steken. De gedode vrouw was de 23-jarige Raheeq Shajee Birawi uit het dorp Asira al-Shamaliya ten noorden van de stad Nablus.
De Israelische politiewoordvoerster Luba al-Samri zei in een verklaring dat eerste waarschuwingschoten werden afgevuurd toen de vrouw de agenten naderde, maar dat er, toen ze door bleef lopen een mes trok, gericht werd geschoten.  Haar door werd iets later bevestigd. Ze was het 234ste slachtoffer dat door militairen of kolonisten werd doodgeschoten sinds verleden jaar oktober.
Dit incident deed zich voor tijdens de feestdagen van Soekot (Loofhuttenfeest). Op de Westoever gelden deze dagen stevige restricties voor de Palestijnen. Op de Haram al Sharif/Tempelberg in Jeruzalem is de Palestijnse aanwezigheid beperkt en werden dinsdag meer dan 200 Joodse kolonisten toegelaten, in de Ibrahimi moskee in Hebron worden Palestijnen deze dagen volledig geweerdm want de moskee doet deze dagen diens als synagoge. 
De afgelopen dagen werden 25 Palestijnen in  Oost-Jeruzalem en de Westoever opgepakt, terwijl Israel zei ook wapens te hebben gevonden. Dinsdag werden bovendien 15 meest jonge Palestijnen  in Oost-Jeruzalem opgepakt op de beschuldiging dat ze stenen zouden hebben gegooid. 
Eerder, kort voor Soekot, werd een aantal Palestijnen  gearresteerd wegens uitlatingen op Facebook, meldde Ma'an. Kort voor Soekot werd een vrouw tot een jaar veroordeeld wegens het smokkelen van een telefoon naar haar man  in gevangenschap in Zuid-Israel en kreeg de astro-natuurkundige Imad Barghouti, een ex-medewerker van NASA in de VS en hoogleraar aan de Quds-universiteit, een gevangenisstraf van  zeven maanden wegen een uitspraak op Facebook.  

Geen opmerkingen:

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...