zondag 12 november 2017

Huis gesloopt in Silwan, 300 mensen met uitzetting bedreigd op noordelijke Jordaanoever

 Bedreigd dorpje Ein al-Hilweh op de noordelijke Jordaanoever (zie onderaan)

Abdel-Ghani al-Dweik, een inwonere van Silwan (Jeruzalem) heeft zaterdag zijn huis gesloopt om de boete te besparen voor als de gemeente Jeruzalem dat zou doen.De gemeente zond hem een brief dat het huis gesloopt moest worden omdat er geen vergunning voor was, en dat hij de (hoge) kosten van de sloop zou kunnen besparen als hij het zelf deed.
Palestijnen bouwen vaak zonder vergunning omdat het nu eenmaal niet anders kan, vond het Applied Research Institute - Jerusalem (ARIJ) uit op basis van getuigenverklaringen. Ze zijn ook heel duur. De kosten kunnen oplopen tot zo'n 300.000 shekel (ruim 60.0000 euro). En aangezien vier van de vijf Palestijnse bewoners van Jeruzalem onder de armoedegrens leven, betekent dat dat dat ze alleen al daarom niet bereikbaar zijn voor de meeste Palestijnen.
Een ander bericht, dat nu inmiddels ook door de krant Haaretz is overgenomen, is dat uitzetting dreigt voor een groot aantal inwoners van een gebied op de noordelijke Jordaanoever, dat valt binnen de gemeente al-Maleh. Volgens Amira Hass van Haaretz  gaat het om een gebied van 550 dunam (55 hectare) waar een 300-tal Palestijnen woont in de dorpjes Ein al-Hilweh and Umm Jamal. De bewoners hebben bij elkaar 4.000 schapen, 200 kamelen en 600  koeien. Niemand heeft gezegd waar ze naar toe zouden moeten. Het land waarop ze wonen is overigen hun privé eigendom of van de Katholieke kerk.  
Ik heb een stelregel op dit blog dat ik zoveel mogelijk feiten geef, en, alleen al uit een gebrek aan ruimte en aan tijd, meestal dreigende ontwikkelingen niet vermeld. In dit geval doe ik dat wel, omdat het gaat over een nieuwe ontwikkeling. Het Israelische leger heeft in dit geval voor het eerst een formaat dreigbrief tegen de Palestijnen gebruikt die normaal wordt ingezet om zogenoemde ''illegale'' Israelische buitenposten te ontruimen. 
 De oorden Ein al Hilweh en Umm Jamal liggen iets ten westen van de nederzetting Maskiot, waar in 2005 veel kolonisten uit de ontruimde Gazastrook naartoe zijn getrokken. Verder wordt het gebied omringd door twee recent gestichte ''illegale'' outposts en de ''illegale'' outpost Givat Salit die op het punt staat om ''gelegaliseerd'' te worden. De inwoners van deze outposts houden ook schapen en maken er een gewoonte van om hun Palestijnse concurrenten van het terrein te verjagen. 
In het verleden trad de EU nog al eens in het krijt voor de bedreigde Bedoeïense bewoners van de noordelijke Jordaanoever. Meestal overigens met weinig succes, waarna men het er meestal ook weer bij liet zitten. Ditmaal heeft de EU een mooie kans om te laten zien dat het menens is. Maar hoogstwaarschijnlijk laat men die ook glippen.

Geen opmerkingen:

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...