donderdag 16 november 2017

Israelische autoriteiten vernielen vijf huizen en sluiten twee dorpen af van de buitenwereld

Het woensdag vernielde huis van Mohammed Adel Awad in Ni'lin. (IMEMC)

Israel heeft in de loop van de laatste twee dagen vijf huizen vernield, drie wegens bouwen zonder vergunning en twee als een ''strafmaatregel'', wat neerkomt op het toepassen van een collectieve strafmaatregel. Dat is verboden is onder de Vierde Conventie van Geneve. Ook werden twee dorpen van de buitenwereld afgesloten. Dat is eveneens verboden conform het verbod op ''collective punishment''. 
Donderdag werd het huis van de familie van Khaled Shehadeh Makhamreh in Yatta, ten zuiden van Hebron op de Westoever, onklaar gemaakt door de ramen en deuren dicht te lassen. Makhamreh zit in een Israelische gevangenis sinds zijn deelname aan een aanslag in Tel Aviv in juni 2016 waarbij vier Israeli's werden gedood. Het was de tweede keer dat het huis van zijn familie onbewoonbaar werd gemaakt. Zes maanden geleden werd hun oorspronkelijke huis op dezelfde manier onklaar gemaakt. De familie is nu opnieuw dakloos.
Woensdag werd in het dorp Beit Surik, iets ten noordwesten van Jeruzalem, het huis opgeblazen van
de familie van Nimr al-Jamal, die werd gedood in september nadat hij bij de nederzetting Har Adar drie Israelische politiemannen had doodgeschoten. Ook deze vernieling was een oorlogsmisdaad. Niet de eerste overigens die na deze aanslag werd toegepast.
Het dorp  Beit Surki en een belendende dorp werd na de moord dagenlang van de buitenwereld geïsoleerd. 

Donderdag werd ook in het dorp Ni'lin te westen van Ramallah met behulp van een bulldozer het huis gesloopt van Mohammad Adel Awad. Het zou gebouwd zijn zonder vergunning. Zeven mensen werden dakloos.

Een dag eerder werd in Issawiya in Jeruzalem een huis bestaande uit metalen onderdelen gesloopt dat eigendom was van Omar Dari. Hij had het gebouwd als provisorisch onderkomen voor ijn familie, omdat hij geen bouywvergunning kon krijgen. Eerder diezelfde dag werd in dezelfde wijk een huis in van twee verdiepingen in aanbouw gesloopt. Bouwvergunningen worden in Jeruzalem zelden verleend aan Palestijnen. Ze zijn uitzonderlijk duur en de procedures duren vaak jaren.
De afsluiting van Nabi Saleh. (IMEMC)

Israelische militairen sloten woensdagavond de hoofdweg naar het dorp dorp Nabi Saleh
ten nooordwesten van Ramallah. De inwoners moeten nu grote omwegen maken naar ongeveer alle bestemmingen. De soldaten voerden ook een razzia uit in het dorp, en vuurden rondes traangas en ''rubberkogels'' af, terwijl jongeren hun jeeps met stenen bekogelden.
Het dorp Deir Nitham, bij Ramallah, zit in een mog watmoeilijker positie. Niemand kan sinds maandag het dorp nog in of uit, nadat de soldaten hebben besloten de doorgang  in de ''Muur''  voorlopig dicht te laten als straf omdat jongeren uit het dorp met stenen zouden hebben gegooid. Deir Nitham is één van de dorpen die door de Muur geheel is ingesloten. Het ligt tussen een gebeid dat Israel mogelijk bij Jeruzaem wil voegen en de rest van de Westoevre en daarom is de Muur er omheen gebouwd. Scholen, ziekenhuizen, winkels en werk zijn sinds maandag voor het hele doro onbereikbaar door deze collectieve strafmaatregel.

Geen opmerkingen:

De Israeli's maken weer een slachtoffer

Amjad al-Fayed  Israelische troepen hebben een nieuw slachtoffer gemaakt in Jenin: de 17-jarige Amjad al-Fayed. Hij werd door kogels getrof...