zaterdag 18 november 2017

Israel geeft opnieuw een Bedoeïenengemeenschap van 300 man opdracht in zijn geheel op te krassen

 Jabal al-Baba met op de achtergrond de nederzetting Ma'aleh Adumim. Op de voorgrond een gesloopt onderkomen. De foto is van 2014.

Het Israelische leger heeft donderdag opnieuw een Bedoeïenengemeenschap opdracht gegeven binnen acht dagen hun dorp te verlaten. Het dorp staat op de lijst voor de sloop. Het gaat om de gemeenschap Jabal al-Baba tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma’aleh Adumim die zo'n 300 mensen telt, allen leden van de Jahalin stam. Op 1 november kreeg een Beoeïenengemeenschap in de noordelijke Jordaanvallei ook al opdracht binnen acht dagen op te krassen. Het leger heeft daar overigens nog niet ingegrepen.
.De Jahalin inwoners van Jabal al Baba werden in 1948 bij de stichting van de staat Israel verdreven
uit de Naqab (Negev) woestijn. Sindsdien hebben ze hier gewoond, maar zij zijn intussen een sta in de weg geworden voor Israelische plannen om het zogenoemde E1 gebied waar ze wonen te gaan bebouwen en zo de nederzetting Ma'aleh Adumim vast te laten groeien aan Jeruzalem. Dat zou overigens betekenen dat de Westoever volledig in tweeën wordt geknipt.

Jabal al-Baba bestaat volgens Palestijnse bronnen uit 100 gebouwen en gebouwtjes, waarvan 58 huizen en de rest schuren of bouwsels voor de landbouw. De Jahalin hebben geen elektriciteit en water krijgen ze aangeleverd in trucks. In de loop van de tijd heeft Israel het de inwoners al behoorlijk lastig gemaakt. Tientallen huizen zijn in de loop der jaren in Jabal al-Baba  gesloopt. Soms ging het om huizen die waren gedoneerd door de EU. In augustus werd een creche in het dorp ontmanteld, en in mei 2016 werden drie mobiele huizen die de EU cadeau had gedaan gesloopt, waardoor 90 mensen dakloos werden, de meerderheid kinderen.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...