donderdag 23 november 2017

Palestijnse fracties: voor eind 2018 verkiezingen voor president, parlement en de PLO

De Palestijnse onderhandelaars Salah Arouri van Hamas en Azzam Ahmad van Fatah (rechts) tijdens hun vergadering van 12 oktober. Op de achtergrond: Yahya Sinwar, de plaatselijke leider van Hamas in Gaza. (Reuters)

De Palestijnse groepen die deze week in Cairo bijeen waren hebben woensdag de centrale Palestijnse verkiezingscommissie opgeroepen verkiezingen voor te bereiden voor het eind van 2018. Dat zijn  verkiezingen voor een nieuwe president, een nieuw parlement en, niet minder belangrijk, een nieuwe  Palestijnse Nationale Raad, het parlement van de PLO waarin ook de Palestijnen van buiten de bezette gebieden een stem hebben. Zij lieten de keuze voor de data aan de huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Dit kwam na twee dagen van besprekingen onder toeziend oog van Egypte over de precieze uitvoering van ''nationale verzoeningsakkoord'' dat Fatah en Hamas  op 12 oktober met Egyptische hulp bereikten. Een van de belangrijkste elementen was het uitwerken van de manier waarop de nationale regering de volledige controle over de Gazastrook op zich zal nemen. Dit zal begin december moeten plaatsvinden. Egypte stuurt waarnemers.
Tijdens het overleg zou niet zijn gesproken over de ''Palestijnse wapens'', waaronder de bewapening van Hamas. Althans niets daarvan lekte uit. Eén deelnemer zei dat de Palestijnen dit niet via de media bespreken, meldde al Jazeera. Deelnemers aan het overleg waren, behalve Fatah en Hamas, de Islamitische Jihad, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratische Front voor de Bevrijding van  Palestina (DFLP).
Wat de Palestijnse Bevrijdingzorganisatie PLO betreft, verwezen de delegaties naar de Verklaring van Cairo van 2005. Hierin werd overeengekomen dat Hamas en de Islamitische Jihad lid van de PLO worden. 
De bewegingen veroordeelden de Amerikaanse beslissing om de vergunning voor het PLO kantoor in Washington niet te verlengen. Ze beschreven dit als een manier om de Palestijnen onder druk te zetten om akkoord te gaan met Amerikaanse dictaten, met name aangaande gelekte plannen om een oplossing aan te dragen die overeenkomen met  de plannen van de Israelische bezettingsautoriteiten. De partijen verwierpen bij voorbaat een aantal plannen, waaronder die  voor een staat met zogenoemde ''tijdelijke grenzen'', en weigerden Israel te erkennen als ''Joodse staat''.

1 opmerking:

Mark r zei

Eenheid maakt nog steeds macht. als abbas de druk van De saudische dictator en zijn israelische en amerikaanse vrienden durft te weerstaan kan er realistisch vredesvoorstel oo tafel komen. Een breed gedragen voorstel zodat de partijen niet tegen elkaar uitgespeeld worden.

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...