maandag 20 november 2017

Israelische president mikpunt scheldkanonade na afwijzen gratieverzoek Elor Azaria

De Israelische president Reuven Rivlin is uitgemaakt voor een ''vuile nazi'', een verrader, een ''misselijk makend idividu'' en iemand die ''niet mijn president" is. Ook verschenen, niet voor het eerst overigens, gefotoshopte plaatjes van hem met een Arabische kuffiyeh. Het is een greep uit honderden reacties op de Israelische sociale media nadat Rivlin het gratieverzoek heeft afgewezen van Elor Azaria, de soldaat die een jaar geleden in Hebron een gewonde, op de grond liggende Palestijnse jongen vermoordde met een schot door zijn hoofd. Azaria kreeg de belachelijk lage straf van 18 maanden gevangenis wegens ''doodslag'', een straf die later door legerchef Eisenkot nog werd verminderd tot 14 maanden.
Rivlin verwierp het verzoek omdat dat niet in het belang van het leger zou zijn en in strijd met ''de reinheid van de wapenen''. Dat is een begrip waarop het Israelische leger zich decennialang heeft beroepen, maar waarvan menigeen intussen tot de slotsom is gekomen dat het volledig achterhaald is, zo het al ooit betekenis heeft gehad. De Israelische politie stelt intussen een onderzoek in naar de beledigingen aan Rivlins adres.

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...