zondag 19 november 2017

PLO ''verbreekt alle communicatie met de VS'' als haar kantoor in Washington dicht gaat

 PLO kantoor in Washington.

 De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO heeft laten weten dat alle communicatie met de Verenigde Staten izal worden bevroren als de regering Trump haar plannen doorzet om het PLO kantoor in Washington te sluiten. 
Saeb Erekat, de voornaamste onderhandelaar van de PLO bij vredesovereleg zei dat de PLO zaterdag een brief naar de Amerikaanse regering heeft verstuurd waar dat in staat.  De PLO, zei hij, had diezelfde dag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te horen gekregen dat de vergunning om een diplomatiek vertegenwoordiging in de Amerikaanse hoofdstad te handhaven niet zou worden verlengd. Dat gebeurde als reactie op het feit dat de PLO lid is geworden van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag en aan het hof dossiers heeft overlegd met verzoeken om Israelische functionarisssen te vervolgen voor door hen gepleegde oorlogsmisdaden. Het Congres heeft destijds een wet aangenomen met de strekking dat het kantoor dicht gaat als de PLO een beroep zou doen op het ICC om Israeli's te vervolgen.
Volgens Erakat is de Amerikaanse maatregel onacceptabel en erg misplaatst. ''Dit is druk die de regering Netanyahu heeft uitgeoefende op de [Amerikaanse] regering, terwijl wij proberen de eindoplossing uit te werken,'' aldus Erakat. Dit soort stappen, voegde hij eraan toe, ''ondermijnt het hele vredesproces''.
De Amerikaanse president moet iedere zes maanden een verklaring tekenen dat de betreffende wet over stappen bij het ICC niet in werking treedt, zodat het kantoor in Washington open kan blijven. De periode voor het tekenen van deze ''waiver'' verloopt deze maand. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis betekent dat niet dat het kantoor nu voorgoed dicht gaat. Het mag openblijven als de PLO aan substantiële vredesonderhandelingen met Israel gaat deelnemen, aldus de woordvoerder. President Trump heeft 90 dagen de tijd om te bepalen of dat het geval is.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...