donderdag 30 november 2017

Kolonisten schieten Palestijnse boer dood en overvallen dorpen nadat zij zouden zijn bedreigd

De toegangsweg tot het dorp Qusra. (Palestine remembered)

Updated. Israelische kolonisten, vermoedelijk uit de nederzetting Eish Kodesh, hebben donderdagmorgen bij het dorp Qusra ten zuiden van Nablus een Palestijnse boer doodgeschoten. Volgens Palestijnen was hij op zijn land aan het werk, zo meldde het officiële Palestijnse persbureau Wafa. Mahmoud Zaal Odeh, 46, werd in de borst getroffen en overleed.  Een andere Palestijn werd getroffen in zijn been.
In de Israelische pers verscheen een geheel ander verhaal. Volgens de krant Haaretz werden de schoten afgevuurd nadat Palestijnen volgens de kolonisten schoolkinderen zouden hebben lastiggevallen. De groep vierde een bar mitzvah (religieuze bevestigingceremonie voor kinderen van 13) en maakt een wandeling door dit gedeelte van de bezette Westoever. Zij zouden daarbij door een groep Palestijnen zijn ingesloten en met stenen bekogeld.
Zij trokken zich terug in een grot en de gewapende wachter, die dit soort wandelingen altijd begeleid, zou daarop hebben geschoten want ''hun levens werden bedreigd''. (Dit klinkt  onwaarschijnlijk, want Israelische begeleiders van dit soort tochten  hebben altijd vuurwapens bij zich, terwijl de Palestijnen ongewapend zijn en dus gevaar lopen. Maar zo luiden de versies nu eenmaal. Er wordt nog een onderzoek ingesteld, maar de kans dat dit duidelijkheid verschaft lijkt minimaal).
Het verhaal had overigens nog een staartje. 's Avonds trok een groep kolonisten van de nederzetting Eish Kodesh het dorp Qusra binnen en overviel daar de bewoners, terwijl vernielingen werden aangericht.  De kolonisten verwondden onder meer een ambulancechauffeur aan een oog, nadat zij de voorruit en een zijruit van de ambulance hadden ingeslagen.  Ook werd een dorpeling in de lies geschoten.  De kolonisten werden uiteindelijk verdreven door het leger dat rijkelijk traangas en rubberkogels afschoot op de Palestijnse dorpelingen. Hetzelfde gebeurde in een nabijgelegen dorp Assira Qibliyya. Ook daar werden vernielingen aangericht.
De Palestijnse Rode Halve Maan,  rapporteerde dat twee mensen met achotwonden werden afgevoerd naar een ziekenhuis, te weten één met een schot in de lies en een ander met een schot in zijn been, twee mensen werden ter plekke behandeld wegens schotwonden van zogenoemde ''rubberkogels'', twee mensen waren gewodnd oordat zi door kolonisten of soldaten waren afgerost, een ambulancechauffeur werd gewond aan zijn oog en tientallen hadden ademhalinsproblemen door traangas.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...