woensdag 1 november 2017

Israel doodt acht leden Palestijns verzet bij vernietigen tunnel in Gaza

Beeld van dode Palestijnen in de morgue in Gaza. (Ma'an)

Israel heeft maandag tenminste acht Palestijnen gedood en 13 anderen verwond toen het een ondergrondse tunnel vernietigde van de Islamitische Jihad bij de Israelische grens met de Gazastrook, hebben Palestijnse en Israelische bronnen bevestigd. De tunnel, die nog met af was, kwam uit  niet ver van een Israelische kibbutz.
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid gaf de namen vrij van van zeven leden van de milities van Hamas en de Islamitische Jihad die omkwamen bij de aanval, die zou zijn uitgevoerd oor de Israelische luchtmacht. Het waren Hussam Abdullah al-Sumairi, 32, Muhammad Marwan Al-Agha, 22, Ahmad Khalil Abu Armaneh, 25, Omar Nassar al-Falit, 27, Hassan Abu Hassanein, Mesbah Fayek Shbeir, and Arafat Abu Morshed.Een aantal aderen werd gered nadat ze vast waren komen te zitten in de tunnel, 12 mensen raakten gewond. De laatste, Arafat Abu Morshed,was een militaire commandant van de Islamitische Jihad. Abu Hassanein was zijn plaatsvervanger. Mesbah Fayek Sbeir was een commondant in Khan Yunis van de Ezzedin al Qassem Brigades van Hamas.

Het Israelische leger zei dat het er niet op uit was de situatie te laten escaleren. Het had het over het laten plaatsvinden van een ''gecontroleerde ontploffing''. Volgens het Israelische leger waren de meeste slachtoffers gevallen onder mannen die geprobeerd hadden collega's te redden. Zij waren gestikt in de rook.
De Islamitische Jihad zei dat de doden niet tevergeefs waren gevallen en dat Israel de prijs zal betalen. Hamas liet weten dat Egypte bemiddelt en probeert de gemoederen tot bedaren te brengen. Het zou de bedoeling zijn de verzoening tussen Hams en Fatah niet in gevaar te laten brengen.

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...