vrijdag 27 oktober 2017

Ook dit jaar weer tientallen incidenten rond de Palestijnse olijvenoogst

Kolonisten van de ''outpost'' Zait Ra’anan stelen olijven van het dorp Al-Janiya, dat ernaast is gelegen (Foto Yesh Din)

Updated. Israelische kolonisten van de nederzetting Itamar in het noorden van de Westoever hebben donderdag een aantal Palestijnen aangevallen die bezig waren olijven te oogsten. Daarbij zijn drie Palestijnen, onder wie een vrouw, uit het dorp Deir al-Hatab gewond geraakt, zo vertelde Ghassan Daghlas, de man die voor de PA de activiteiten van de nederzettingen bijhoudt, aan Ma’an News. Een militaire keek toe maar greep niet in.
 Iets dergelijks gebeurde vrijdag eveneens bij Masafer Yatta in het zuidelijke disctrict Hebron. Daar werd een groepje olijvenplukkers aan, onder wie eveneens een vrouw. aangevallen door kolonisten uit de nederzetting Ma'on. Ook zij liepen wonden en blauwe plekken op.
.Het oogstseizoen van de olijven, in het najaar, is elk jaar opnieuw een bron van nieuws over onwettig optreden van kolonisten. In de afgelopen twee weken legde de NGO Yesh Din 20 incidenten vast van misdragingen jegens Palestijnse boeren, waaronder mishandeling, diefstal van oogsten, en het vernielen van bomen. Die lijst komt bovenop een lange lijst van gevallen die werden geregistreerd door de NGO Rabbijnen voor de Mensenrechten, waaronder een viertal gevallen van diefstal van olijven die werden  gefilmd of gefotografeerd en waarbij de dieven (voor korte tijd) werden gearresteerd door de Israelische troepen of de politie.
Bij de zaken die Yesh Din documenteerde was een aanval op een Palestijn in het dorp Qalil, die probeerde  olijven te oogsten vlakbij de pas gestichte outpost Meginei Haaretz. Een dag eerder werd een Palestijn uit Yanun aangevallen bij de nederzetting Itamar. Een Palestijnse vrouw uit het dorp Jit werd afgelopen woensdag aangevallen bij de outpost Havat Gilad. Een Israeli bedreigde haar, gooide de olijven die ze had geoogst weg en probeerde haar van het land te verjagen. In het dorp Al-Mughayer ontdekten dorpelingen zondag dat de olijven van 200 van hun bomen bij de Adei Ad outpost al waren geoogst. Ook in de dorpen Burin en Far’ata (in het noordleijke disctrict Nablus) werden olijvenoogsten weggekaapt.
Het Israelische leger probeert intussen de schijn op te houden dat het de boeren beschermt. Er werd een video verspreid van een boer die heel blij was dat hij onder toezicht van soldaten de oogst had kunnen binnenhalen. In reactie op de berichten dat er toch weer tientallen incidenten waren geconstateerd, gaf het leger echter als commentaar dat het ging om ''plaatsen waar het leger niet aanwezig was geweest en waar de oogst niet van tevoren met de militaire autoriteiten was gecoördineerd''. Er werd op gewezen dat de eigenaars van het land hun beklag konden doen bij de politie.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...