donderdag 5 oktober 2017

Israel rastert 50 ha grond af van dorp Husan en verbiedt boeren te oogsten

De annexatie van 2014:  een bord op het land van Wadi Fukin verbiedt de toegang tot grond die voor de bouw van een nieuwe stad is onteigend. Op de achtergrond de nederzetting Beitar (40.000 inwoners). (Foto al Akhbar)

Vlak voor het oogstseizoen van de olijven heeft het Israelische leger een landbouwweg afgesloten die leidt naar boomgaarden en landbouwgrond van het dorp Husan (district Bethlehem). Dat heeft Hasan Hamamra, het hoofd van het gemeentebestuur van Husan meegedeeld aan het Palestijnse persbureau WAFA. De boeren mogen nu niet meer naar hun land. Er is een metalen poort geplaatst op de weg die loopt van Husan naar Wadi Fukin, en het stuk land, 50 hectare (500 dunam) groot is met prikkeldraad afgerasterd. 
De afgerasterde grond ligt dicht bij de nederzetting Beitar, die ligt ingeklemd tussen een aantal Palestijnse dorpen en voor een groot deel is gebouwd op grond van Husan. Husan heeft ruim 5.300 inwoners. Het had in 1967 toen Israel de Wstoever bezette 7,134 dunam (ruim 71 ha.) grond. Door onteigening ten behoeve van Beitar is daar nog maar 1,425 dunam (ruim 14 ha,) van over.
De  Palestijnen worden door de recente maatregel van hun oogst beroofd, waarvan grote aantallen families voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn. Zij vrezen echter ook dat de grond geannexeerd gaat worden. Een door Israel gebruikte tactiek is om gronden ontoegankelijk te maken en ze dan na verloop van tijd te confisqueren onder het voorwendsel dat ze onbewerkt en ''verlaten'' zijn. In 2014 raakten de dorpen Husan, Wadi Fukin, Nahalin, Surif,en  Jabah ook al  ruim 4.000 dunam (400 ha.) kwijt aan een van de grootste landroven uit de recente geschiedenis, ten behoeve van plannen voor de bouw van een nieuwe stad, Gevaot.

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

Wat zulllen we hier eens over zeggen? Fuck colonialism? Of fuck Apartheid? Of fuck racism? Of gewoon: fuck Zionism, dat het voorgaande aardig samenvat.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...