zaterdag 14 oktober 2017

Franse Joodse oud minister genomineerd voor hoogste positie in UNESCO

 Audrey Azoulay (45) is vrijdag verrassend voorgedragen als kandidaat voor de opvolging van de Bulgaarse Irina Bokova als directeur generaal van UNESCO, de organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de Verenigde Naties. Azoulay werd in 2016 de Franse minister van cultuur in het kabinet Valls. Zij won de stemming in het UNESCO bestuur met 30 tegen 28 stemmen van de Qatarese Hamad bin Abdulaziz al-Kawari. Volgende maand moet zij nog in haar positie worden bevestigd door de 195 leden tellende Assemblee van UNESCO.
De verkiezing van Azoulay, die Joods is,  kwam precies een dag nadat de Verenigde Staten bekend maakte dat het UNESCO gaat verlaten omdat de organisatie anti-Israel zou zijn, en Israel bekendmaakte dit voorbeeld te zullen volgen. Azoulay is één van de dochters van André Azoulay uit Essaouira in Marokko, die sinds 1991 raadgever is van de Marokkaanse koningen.
Zij is in Parijs geboren, en heeft in tegenstelling tot haar ouders niet de Marokkaanse maar de Franse nationaliteit.  Zij groeide op in een progressief en artistiek milieu waarin onder meer aandacht was voor de Joods-Palestijnse dialoog. 
Azoulay statte de week met minder steun dan al-Kawari, maar kwam sterker naar voren naarmate de week vorderde. En passant versloeg ze ook de Egyptische kandidate Moushira Khattab. Haar winst was een tegenvaller voor de Arabische landen die gehoopt hadden dat het ditmaal iemand van hun keuze zou worden. Egypte heeft overigens gevraagd om een onderzoek aan mogelijke onzorgvuldigheden tijdens de stemrondes. Een Qatarese krant beschuldigde intussen de staten Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrain en Egypte, die een conflict met Qatar uitvechten, de kandidatuur van de Qatarees al-Kawari op grove wijze te hebben tegengewerkt.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...