donderdag 19 oktober 2017

Acht EU landen vragen compensatie aan Israel voor vernielde apparatuur, Nederland is er niet bij


 Acht Europese landen hebben een boze brief naar het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd waarin ze een bedrag van  35,400 dollar terugvorderen als in beslag genomen zonnepanelen en mobiele prefab behuizingen die als klaslokalen dienden niet worden teruggeven. Het gaat om de inbeslagname van apparatuur die EU landen hebben geïnstalleerd in dorpjes op de Westoever (meest Bedoeïenengemeenschappen) en die Israel vervolgens weer heeft afgebroken  en meegenomen, 
Israel deed dat verschillende keren, onder meer in juli in het dorpje Khirbet al Hammeh in het noorden van de Westoever. en in juni in Jubbet al Dik, in de regio Bethlehem. Daar werden  waar 96 zonnepanelen meegenomen die waren geplaatste op kosten van de Nederlandse regering en waar later ook de school werd afgebroken, (kosten bijna een half miljoen). De landen die nu compensatie vragen zijn België, Frankrijk Spanje, Zweden, Luxemburg, Italië, Ierland en Denemarken. Nederland. dat volgens de berichten uit Den Haag destijds wel bij Israel zou hebben geprotesteerd, is daar vreemd genoeg niet bij.
(Misschien dat de één of andere parlementariër in  Den Haag daar een leer navraag zou kunnen doen). De acht landen zijn lid van het ''Consortium voor de Bescherming van de Westoever''. België schijnt het initiatief te hebben genomen.  Volgens de krant Haaretz is het trouwens de allereerste keer  dat de EU landen compensatie vragen.
Israel verwerpt uiteraard de vraag om compensatie/ Volgens Israel gaat het om apparatuur die illegaal is geïnstalleerd, oznder overleg met Israel, in het ''Area C'' gedeelte van de Westoever waar Israel het volgens de Akkoorden van Oslo geheel en al voor het zeggen heeft. Volgens de EU landen gaat het om humanitaire hulp in gevallen waarin Israel volgens de Conventies van Geneve verplicht is tegemoet te komen aan de noden van de bevolking, maar dat weigert te doen.

1 opmerking:

P.Kuiper zei

Dat Nederland de brief niet ondertekend heeft komt blijkbaar doordat de Nederlandse zonnepanelen en andere apparatuur intussen door Israël teruggegeven zijn en opnieuw geïnstalleerd in het Palestijnse dorp, dat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten. Deze brief is blijkbaar van acht EU-landen wier schade nog niet is vergoed.

Maar Nederland heeft nu wel degelijk zijn steun betuigd aan deze eis van die acht landen. Het is misschien een van de laatste daden van minister Koenders. Ik vrees dat dit allemaal wel eens heel anders kan worden als VVD-minister Zijlstra er zit.

https://www.ad.nl/buitenland/nederland-steunt-eu-consortium-tegen-israel~a3017844/

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...