zaterdag 21 oktober 2017

Jubbet al Dhik heeft weer stroom, de door Nederland geplaatste zonnepanelen zijn terug


De panelen zijn weer geïnstalleerd in Jubbet al Dhib. (Foto Haaretz)

Jubbet al Dhib heeft weer stroom. Het Palestijnse dorpje in de regio Bethlehem, heeft sinds eind september de zonnepanelen weer terug die in juni door het militaire gezag waren meegenomen. Ze waren daar eerder, 96 stuks met bijbehorende dieselapparatuur, op kosten van de Nederlandse regering, geïnstalleerd door het bedrijf Comet ME.
De verwijdering van het systeem leidde destijds tot de nodige verontwaardiging en rumoer in Den Haag. Het parlement besteedde er aandacht aan en premier Rutte stelde zich zelfs in verbinding met zijn Israelische collega Netanyahu. Ook dienden twee Israelische advocaten,  Michael Sfard en Michal Pasovsky, een verzoekschrift in bij het Israelische hooggerechtshof over de zaak. Maar de krant Haaretz bericht nu dat de zonnepanelen zijn geretourneerd en dat ze op 3 oktober weer met het dieselsysteem zijn verbonden (het is een hybride systeem) en in werking gesteld.

De reden waarom het is gebeurd is een beetje mysterieus. Het hoofd van de ''Civil Administration'', oftewel het militaire bestuur van de Westoever, brigade generaal Ahvat Ben Hur, heeft de twee advocaten geschreven dat het verzoekschrift eigenlijk onnodig was, en wel  ''gezien de tijd die was verstreken sinds het moment dat ze werden geïnstalleerd tot het moment dat ze in beslag waren genomen''. Het lijkt een rare reden, en zoiets is volgens mij ook nog niet eerder gehoord. Een andere reden die de krant Haaretz gaf, was dat premier Rutte indertijd van premier Netranyahu de verzekering zou hebben geregen dat de panelen weer zouden worden teruggebracht. Netanyahu weigerde dat echter tegenover de krant te bevestigen. 
Het systeem werd in 2015 aangebracht en in eigendom overgedragen aan drie vrouwelijke bewoners van het dor, meldt Haaretz. De reden was dat het dorp aan de voet van het Herodion,  dat wordt omringd door de nederzettingen Nokdim en Toqoa en de ''illegale outposts'' Sde Bar, Ma’aleh Rehavam, Kfar Eldad and the Tekoa B, Tekoa C and Tekoa D, maar steeds zijn verzoek om stroom zag afgewezen,  terwijl de omringende nederzettingen en outposts (met één uitzondering) allemaal wel onmiddellijk op het net werden aangesloten. Zelfs trad het ''Burgerbestuur'' in 2009 op tegen een paar door zonnepanelen gevoede lantaarns bij de moskee, zo meldt de krant ook.
 Maar nu is er dus weer wél elektriciteit, al meldde de krant niet wat er met de in beslag genomen schoollokalen is gebeurd. Waarschijnlijk had Nederland aan die schoollokalen niet meebetaald en er daarom ook geen protest tegen laten horen. Wel is nu in ieder geval opgehelderd waarom Nederland niet meedeed met de eis om compensatie voor in beslag genomen spullen die acht andere EU landen bij de Israelische regering hebben gedeponeerd. Nederland protesteert kennelijk alleen als het om zijn eigen spullen gaat.

Geen opmerkingen:

Sinds 7 oktober 2023 nu 833 Palestijnen op de Westoever gedood, waarvan 170 kinderen

Israelische acties in Tulkarem op de Westoever en het aangrenzende Nur Shams kamp hebben tenminste acht Palestijnen het leven gekost, onder ...