donderdag 19 oktober 2017

Israel keurt in één week plannen goed voor de bouw van 2,646 woningen in bezet gebied

 Minister van Defensie Lieberman met zijn onderminster rabbijn Eli ben Dahan op bezoek in de nieuwe nederzetting in aanbouw Amichai (18.10.2017, Times of Israel)

Het was een mooie week voor de Israelische kolonisten, deze week. Het "Burgerbestuur'' (zoals het militaire bestuur van de Westoever nu eenmaal heet, een voorbeeld van verbloemd woordgebruik), heeft maandag, dinsdag en woensdag in totaal plannen goedgekeurd voor de bouw van 2,646 nieuwe huizen in bezet gebied. In het hele jaar 2017 zijn het er nu 6.742. Vergeleken met de voorgaande twee jaar is dat een flinke sprong voorwaarts, maar in 2014 werd dat aantal geëvenaard:
2016 – 2,629
2015 – 1,982
2014 – 6,293. (Cijfers  van Vrede Nu)
De krant Times of Israel hoorde intussen dat het in de rest van dit jaar nog veel meer zullen worden: een cijfer van 12.000 werd genoemd.
 Van de goedgekeurde plannen gaat het bij 1.292 wooneenheden om plannen  die ter bezichtiging voor het publiek zijn gedeponeerd, en bij 1,107 eenheden die definitief zijn goedgekeurd, (wat nog niet zegt dat ze ook meteen zullen worden gebouwd). Verder zijn er 31 bouwvergunningen afgegeven voor bouw in het hart van de Palestijnse stad Hebron. Het is voor het eerst sinds 15 jaar dat dit gebeurt. Het stadsbestuur van Hebron gaat echter vrij zeker in beroep, zodat nog enig uitstel kan worden verwacht.
Ik denk intussen dat ongeveer niemand meer weg weet in al deze getallen. Daarom een paar aanvullingen. Eerder schreef ik dat waarschijnlijk alleen een aantal van rond de 700 huizen ook daadwerkelijk nu zullen worden gebouwd. De nu goedgekeurde huizen in Hebron werden daarin al genoemd, plus de 296 voor Beit El. Maar niet genoemd werden de 86 nieuwe huizen voor de mensen die werden geëvacueerd uit Migron en 102 huizen voor de mensen die werden weggestuurd uit Amona. Deze nederzettingen werden op last van het Hooggerechtshof deels ontruimd, omdat dit één van de zeldzame gevallen was waarin het hof het aannemelijk vond dat het ging om privé grond van Palestijnen. Vrede Nu maakt hierbij de smalende opmerking dat de regering de boodschap afgaf, dat als mensen op gestolen land bouwen, de regering toch wel zorgt dat ze een onderdak krijgen. Verdere gaat het om 459 homes in Ma’ale Adumim.
Vermeldenswaard is afgezien van dit alles intussen ook dat bij de nieuwe plannen diverse huizen zitten in nederzettingen buiten de zogenoemde ''Muur'' (alias Veiligheidshek), namelijk 146 huizen in Nokdim, nog eens 97 in Rehelim, plus, in de Vallei van de Jordaan, 55 huizen in Tomer en 27  huizen in Maskiot.
Ook werden nog 17 tijdelijke behuizingen toegewezen aan de nederzetting Netiv Ha’avot, nota bene een ''outpost'' die op de nominatie staat om in maart 2018 te worden ontruimd.
Interessant is ook dat de beslissingen van twee kanten werden bekritiseerd: Aan de ene kant door de EU en de VN, die vooral kritiek hadden op de voorgenomen bouw van de nieuwe nederzetting Givat Hamatos aan de oostkant van Jeruzalem. Die zal  de stad volledig gaan afsluiten van de Westoever. Aan de andere kant door de kolonisten zelf, die een persconferentie belegden voor het huis van Netanyahu, kruispunten blokkeerden en onder meer  kritiek leverden op een verondersteld tekort aan veiligheidsmaatregelen. Het ministerie van Defensie maakte wat dat betreft dinsdag bekend dat daar 3,3 miljard shekel voor is uitgetrokken (ruim 800 miljoen euro), onder meer voor bypass wegen en veiligheidscamera's.

8 opmerkingen:

A. Maier zei

"Israel keurt in één week plannen goed voor de bouw van 2,646 woningen..."

Ook Joden planten zich voort

Abu Pessoptimist zei

A.Maier,
Zeker. Vooral op de Westoever, waar ze goedkope huisjes, boompjes. beestjes en zwembaden kunnen krijgen. Met heel veel steun van de Israelische regering.

A. Maier zei

In Israël heb je de Israëlische regering en dus ook in Judea en Samaria want deel avn Israël en bevrijd op de bezetters, de Jordaniërs. Wie hier niet tegen kan kan verhuizen naar de andere kant van de Jordaan, de 'oostoever'. Probleem opgelost.

Abu Pessoptimist zei

A,Maier,
De vorige keer dat dit werd gepropageerd was toen de nazi's ''Lebensraum'' zochten en meenden dat de Duitsers vakantie moesten kunnen gaan houden aan de Zwarte Zee. Dat was een bizarre, racistische gedachtegang. Het is dan ook niet goed afgelopen.

Pieter te Baete zei

De band tussen Duitsland en de Krim is nihil.
Dat geldt niet voor de band tussen Israel met Judea en Samaria.
Uw redenering is slechts verbaal geweld en inhoudelijk vals.

Abu Pessoptimist zei

Pieter te Baete,alias Maier,
U kent de geschiedenis niet. Dat blijkt.

Pieter te Baete zei

Ik ben noch ken dhr. Maier.
Voorts, u verschaft geen enkel argument voor uw bewering.
Wie stelt bewijst, heet dat in uw omgeving.

Abu Pessoptimist zei

Pieter te Baete,
U mengt zich in een discussie die kennelijk ook de uwe is. Ik heb het idee dat ''de heer Maier'' u nader staat dan u wilt toegeven.
Misschien kunt u eens het boek: ''D.G. Williamson, The Age of the Dictators: A Study of the European Dictatorships, 1918-53'' erop naslaan. De plannen van Hitler (c.q. d nazi's) met betrekking tot de Zwarte Zee worden overigens ook wel op andere plaatsen vermeld. Zoals ik al zei: u kent de geschiedenis niet.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...