woensdag 4 oktober 2017

Israel werkt verder aan rondweg die aansluiting Maaleh Adumim aan Jeruzalem mogelijk maakt

Israel is, zoal op de foto's (van Vrede Nu) te zien is, begonnen met de aanleg van weer een nieuw stuk van de rondweg rond Jeruzalem. Het meest oostelijke deel. Op de bovenste foto is de weg bij het dorp Az Za'ayyim te zien, met een  onderdoorgang alleen voor Palestijnen, die Az Za'ayyim met Anata verbindt (en vandaar verder met Eizariyya en Abu Dis) en hen zo in de gelegenheid stelt van Noord naar Zuid, of omgekeerd, te reizen zonder dat ze op Israelisch gebied komen of een Israelische weg kruisen.
Op de onderste foto is te zien hoe de weg bij Anata gedeeltelijk parallel loopt met de Palestijnse rondweg. De twee worden daar gescheiden door een betonnen tussenmuur.
De nieuwe rondweg, zo meldt Vrede Nu, loopt door het gebied van ''E1'', het stuk tussen Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim (40.000 inwoners).
Het E1 gebied  is tot nu toe, vooral onder Amerikaanse druk, onbebouwd gebleven. Het zou namelijk de aansluiting van Jeruzalem aan Maaleh Adumim volledig maken en zo de Westoever effectief in tweeën delen. Maar de nieuwe weg, zo stelt Vrede Nu, is het excuus dat Israel nodig heeft  om het gebied nu wél vol te bouwen. Immers, er wordt nu tevens een aparte, geheel van de Isarelsiceh gescheiden, Palestijnse verbindingsweg aangelegd, de Westoever wordt dus niet in tweeën geknipt, en Israel kan verder zijn gang gaan.
Uiteraard is dat niet het hele verhaal. Een aparte Palestijnse (onder)doorgangsweg kan natuurlijk nooit goedmaken dat de rondweg de verdere uitbouw van de Palestijnse dorpen en stedelijke agglomeratie totaal onmogelijk maakt. De Palestijnen kunnen dan wel reizen van Noord naar Zuid, maar ze kunnen niet naar het oosten meer uitbreiden. Hun stedelijke hart, dat bestaat uit Oost Jeruzalem. Ramallah en Bethlehem, zit nu al bijna helemaal ingeklemd, maar dan voor de volle 100 procent. 
Op de kaart hieronder is te zien hoe dat allemaal uitwerkt. Men zij gewaarschuwd, het is een vrij gecompliceerde kaart  Ook het verhaal dat Vrede Nu erbij vertelt is gedetailleerder dan ik het hier herhaal. Maar dat geeft niet. We zullen er in de toekomst  nog vaker over horen. Zoals trouwens ook over het feit dat premier Netanyahu zich al bij voorbaat heeft uitgesproken voor een nog in te dienen wetsontwerp (indiener is minister Israel Katz) dat niet minder dan 19 nederzettingen rond Jeruzalem bij de stad gaat trekken, waaronder ook Maaleh Adumim. Samen betreft het zo'n 125.000 inwoners. Netanyahu deed de uitlating op een partijbijeenkomst. Ook hierover zullen we nog wel meer te horen krijgen.
(Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar)

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...