donderdag 5 oktober 2017

Hamas benoemt Salah al Arouri tot de 'nummer twee' onder Haniyeh

De Shura Raad van Hamas, het belangrijkste politieke orgaan van de beweging, heeft donderdag de verkiezing bekend gemaakt van Salah Arouri (51) tot tweede man van het politburo, als plaatsvervanger van Ismail Haniye. Arouri  is één van de leden van Hamas van het eerste uur en was mede oprichter van de Ezzedine al Qassam Brigades, de gewapende arm van Hamas. Israel beschouwt hem als één van de belangrijkste ''terroristische leiders'' van Hamas.
Arouri, geboren in Aroura in de buurt van Ramallah, werd in 1985 lid van de Moslim Broederschap tijdens zijn studie islamitisch recht aan de universiteit van Hebron. Twee jaar later werd hij gerekruteerd door Hamas en was hij één van de oprichters van de Qassam Brigades.
Tussen 1990 en 1992 (tijdens de Eerste intifada) zat hij gevangen als administratieve gevangene. In 1992 werd hij opnieuw gearresteerd en tot 15 jaar veroordeeld wegens het oprichten van een ''westelijke cel'' (op de Westoever) van Ezzedin al Qassem.
In 2007 werd hij, na te zijn vrijgelaten opnieuw opgepakt en tot drie jaar  veroordeeld. Bij de ''Shalit gevangenenruil'' in 2010 kwam hij vrij, maar Israel deporteerde hem toen over de grens omdat hij gevaarlijk werd geacht.   
Arouri opereerde daarna vanuit Damascus, waar hij het kantoor deelde met Khalid Meshaal, de vorige leider van Hamas. Tijdens de Syrische burgeroorlog verhuisde hij naar Turkije. Turkije wees hem op verzoek van Israel uit nadat de betrekkingen met Israel, die na de Mavi Marmara affaire waren verbroken, werden hersteld. Daarna vertrok Arouri naar Qatar. Dat zette in juni eveneens uit. Hij zou nu in Libanon wonen.    
Israel beschudigde Arouri er in 2014 aan meerdere acties te hebben meegewerkt, waaronder de kidnapping (en moord) op drie Israelische tieners, die mede een inleiding vormden tot de laatste Isarelische inval in Gaza. Hij is beschduldigd van wapensmokkel en het doorsluizen van geld. Deze Israelische beschuldigingen zijn onbewezen. Wel is van meerdere kanten aangevoerd dat Arouri goede contacten met activisten op de Westoever onderhoudt.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...