dinsdag 3 oktober 2017

Palestijns kabinet komt voor het eerst in drie jaar bijeen in Gaza

 Het Palestijnse kabinet bijeen in Gaza. (Foto Wafa.
)
De Palestijnse ''Nationale Consensus'' regering is dinsdag voor het eerst in drie jaar bijeengekomen in Gaza, een dag nadat functionarissen van de PA in Gaza waren aangekomen voor een door Egypte geregelde verzoeningsbijeenkomst met Hamas. Deze Consensus regering was in 2014, na de laatste Israelische aanval op Gaza, gevormd, onder meer met de bedoeling verkiezingen voor een nieuwe president en een nieuw parlement te organiseren, maar was nooit eerder bijeen geweest. In plaats daarvan ging Hamas door met regeren via haar waarnemende regering en bleef de PA regering in Ramallah, terwijl beide partijen elkaar daarvan de schuld gaven.  
De Palestijnse premier Rami Hamdallah zei aan het begin van de meeting dat de regering de verantwoordelijkheid zal overnemen voor alle sectoren van bedrijvigheid in Gaza, in samenspraak met alle Palestijnse fracties.
Alle zaken, waaronder ook de zaak van de overheidsambtenaren (Hamas heeft in de loop der tijd een groot aantal eigen ambtenaren in dienst genomen naast de, niet werkende maar wel doorbetaalde, ambtenaren van de PA), zullen binnen de beschikbare middelen worden geregeld in overeenstemming met de afspraken van het Akkoord van Cairo van 2014, zei hij, volgens het Palestijnse persbureau Wafa.
''We zijn hier bijeen om voor altijd de pagina van de verdeeldheid om te slaan en om ons nationale project weer op het goede spoor te zetten teneinde de Israelische bezetting te beëindigen in overeenstemming met het internationale recht en resoluties van de VN.'' Hamdallah voegde eraan toe dat de verzoening er ook toe zal bijdragen dat de donors verplicht worden de bijdragen die ze in Cairo in 2014 hebben toegezegd voor het herstel van de door de Israelische aanval aangerichte vernielingen in Gaza alsnog uit te keren, berichtte Wafa verder. Ook riep hij op de 10 jaar oude Israelische blokkade van Gaza en de collectieve Israelische straffen voor de enclave te beëindigen.    
Een woordvoerder van de regering, Youssef Mahmoud, prees de Egyptische inspanningen om de verzoening tot stand te brengen, en  zei op een persconferentie dat er gezamenlijke commissies worden gevormd om zaken als de grenscontroles, water, elektriciteit en nog meer uitstaande problemen onder ogen te zien. De regering wil zo snel mogelijk een rapportage over de noden van de Strook. Mahmoud  noemde de situatie ''tragisch''.
Onderwijl kwam de chef van de Egyptische inlichtingendienst, Khalid Fawzi naar Ramallah waar hij zijn collega van de Palestijnse Autoriteit, Majed Faraj, ontmoette. Morgen reist hij daar naar Gaza. De delegaties van Fatah en Hamas zullen elkaar volgende week in Cairo opnieuw ontmoeten om de overeenkomst verder uit te werken.
Er is echter bij de verzoening één groot probleem: en dat is het bestaan van de gewapende arm van Hamas, de IzzEddin al Qassam Brigades. President Abbas van de PA gaf  maandag een interview aan de CBC tv in Egypte waarin hij zei dat de PA ideologische geschillen heeft met Hamas ''maar niet kan ontkennen dat zij een deel vormen van het Palestijnse volk''. Ook zei hij dat er ''geen Palestijnse staat kan worden gevormd zonder eenheid en verzoening''. Maar Abbas voegde eraan toe dat hij niet bereid is te accepteren dat Hamas zijn militaire vleugel behoudt. ''Ik zal niet een imitatie accepteren van de ervaringen met Hezbollah in Libanon,'' aldus Abbas. Hij zei dat, ''ondanks zijn sterke hoop dat deze verzoening zal slagen'', het toch niet zal gebeuren als de Palestijnse Autoriteit niet over Gaza zal heersen net zoals het dat doet over de Westoever. De grensovergangen, de veiligheid, alle ministeries moeten onder onze controle komen'', aldus Abbas.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...