maandag 16 oktober 2017

Kolonisten stelen olijvenoogst, vallen moskee aan, en molesteren schoolkinderen

Kolonisten stelen olijven 1 oktober 2017

Updated. Israelische kolonisten hebben maandag  op twee plaatsen de olijvenoogst van Palestijnse boeren gestolen, zo heeft Ghassan Daghlas, de man die voor de PA de activiteiten van de kolonisten in de gaten houdt, het Palestijnse persbureau Wafa meegedeeld. Het gebeurde volgens Daghlas in het dorp al-Janiya, ten westen van Ramallah, terwijl anderen de oogst van al-Sawiya bij Nablus achterover drukten.  Het betrof  de vruchten van ongeveer 65 bomen.
Rabbis for Human Rights (RfHR(, een Israelische NGO, meldde overigens  dat in één geval de dieven door de Israelische politie (bij wijze van uitzondering en na een melding van RfHR) zijn opgepakt.
De olijvenoogst is een belangrijke bron van inkomsten voor duizenden Palestijnse families. Ieder jaar zijn er echter incidenten waarbij kolonisten oogsten stelen, bomen beschadigen of Palestijnen aanvallen tijdens de oogst. In 2016 noteerde OCHA, het bureau dat de humanitaire activiteiten van de VN coördineert, 26 incidenten. In 2015 waren het er 33. Dat staat los los van het feit dat er ieder jaar honderden, zoniet duizenden bomen worden vernield en dat grote aantallen onbereikbaar zijn geworden omdat ze verdwenen achter de Muur (het ''Veiligheidshek'').
De olijvenoogst was niet het enige object dat de aandacht van kolonisten trok. In Moshafar Yatta, een dorp in het zuiden van het gouvernoraat Hebron, probeerden kolonisten van de ernaast gelegen nederzetting Ma'on zondagmorgen de moskee van het dorp in brand te steken. Dorpelingen hielden hen tegen en vervolgens verdreef het leger de dorpelingen met onder meer traangas. Het schijnt dat de kolonisten boos waren geworden door de oproep tot gebed van de moskee.
In Hebron werden zondag twee kinderen mishandeld door door een kolonist toen ze naar school wandelden. De directrice van de Qurtuba school in Hebron, Noura Nasser, meldde dat de 8 jaar oude Ameer Ibrahim Ramadan werd aangevallen en dat zijn iets oudere zusje Yara eveneens werd mishandeld toen ze haar broertje te hulp kwam. Eerder werd ook een aantal Palestijnen in Tuwani, ten oosten van Yatta in het district Hebron, aangevallen door kolonisten die werden beschermend door het Israelische leger.

1 opmerking:

Unknown zei

Het is ook ieder jaar hetzelfde liedje...

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...