donderdag 19 oktober 2017

Israel sloopt twee huizen en twee schuren


 (Video B'tselem)

Updated. Twee dagen na de sloop van twee huizen in Silwan (waarbij negen mensen dakloos werden), heeft Israel  donderdag opnieuw twee huizen gesloopt . Ditmaal in het dorp Halaweh, in het district Hebron in het  zuiden van de Westoever. Ratib al-Jabour, de coördinator van het plaatselijke Volkscomité, vertelde  Ma'an News dat Israelische militairen het dorp op donderdag binnenvielen en met behulp van bulldozers de huizen van  Muhammad Younis Abu Aram en Khalil Younis Abu Aram omver haalden. De huizen waren gebouwd met hulp van de EU. In totaal werden 18 mensen dakloos, van wie acht kinderen.
De huizen werden gesloopt wegens gebrek aan vergunningen, aldus het militaire bestuur. Maar ze lagen ook in een oefenzone van het Israelische leger, aldus een woordvoerder, en dat zou ''gevaarlijk'' zijn.
Vorig jaar werden er in Halaweh en in het nabijgelegen Jinba verschillende huizen gesloopt, waarbij 78 mensen dakloos werden. Minstens acht dorpen (anderen zeggen 12 dorpen) in de omgeving zijn wegens die ''oefenzone'' bang dat ze in hun geheel zullen worden gesloopt. De dorpen stammen veelal uit de eerste helft van de 19e eeuw, en Israel is pas sinds 1967 heer en meester over het gebied. Maar sinds het er een oefenterrein heeft geschapen (''Firing zone 918'') waar het sinds kort zegt ook met scherp te willen gaan schieten, beschouwt Israel de dorpelingen van deze dorpen als rechteloze ''krakers''. Het conflict speelt al minsten sinds 2012.

Donderdag werd nog meer gesloopt in het district Hebron. In het dorp al-Tuwani,ten zuiden van de stad Hebron,ging een gebouw dat Muhammad Issa al-Yatim voor de landbouw gebruikte, tegen de vlakte wegen het gebrek aan een vergunning. In Beit Ummar, ten noorden van Hebron werd een stalen structuur ontmanteld en meegenomen, eveneens wegens een gebrek aan een vergunning.
In de nacht van woensdag op donderdag waren er ook weer de gebruikelijke razzia's en invallen, waaronder in het kamp Deheishe bij Betlehem. Soldaten vielen er huizen binnen en namen de auto in beslag van de vrouw van een man die al lang in de gevangenis zit in Israel, Ahmad al-Moghrabi. Hij zit een paar keer levenslang uit.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...