vrijdag 13 oktober 2017

VS en Israel keren UNESCO de rug toe

De Verenigde Staten trekt zich terug uit UNESCO, de culturele, opvoedkundige en wetenschappelijke organisatie van de Verenigde Naties. De reden is een "anti-Israel houding" van Unesco, maakte Heather Nauert, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington bekend. De VS zullen een ''waarnemersstatus'' gaan innemen.
De Amerikaanse stap werd onmiddellijk gevolgd door Israel. Israel noemde de Amerikaanse stap   "moedig en moreel waardig" en beschuldigde UNESCO ervan een "theater van het absurde" te zijn  geworden. Premier Netanyahu gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht ook Israel vertrek voor te bereiden, zo zei zijn bureau in een verklaring.
In 2011 liet de UNESCO Palestina als volwaardig lid toe tot de organisatie. De regering Obama  stopte toen al het leeuwendeel van zijn betalingen.
In juli verklaarde UNESCO dat de oude stad van Hebron de status toekwam van bedreigd Werelderfgoedgebied. Netanyahu besloot toen al de bijdrage aan de organisatie met een miljoen dollar te korten. In oktober 2016 gaf de organisatie bovendien een verklaring uit waarin scherpe kritiek werd geleverd op Israels politiek met betrekking tot Oost Jeruzalem.
 De stap van de regering Trump is niet de eerste keer dat de VS uit de  UNESCO vertrekken. In de jaren '80 deed de regering Reagan dat ook al een keer. een twintigtal jaren later kwam de VS weer terug onder de regering van George W. Bush.
 De vertrekkende directeur generaal van UNESCO, Irina Bokova,  noemde het vertrek van de Amerikanen ''tragisch op een moment dat de weredl wordt verscheurd door conflicten''. Mustafa Barghouti, de ldier van het ''Palestijnse Initatief'', een politjeke organisatie., noemde het vertrek van de Amerikanen schandelijk en getuigen van hun ''complete en totale vooringenomenheid''.  

Geen opmerkingen:

Protesten tegen diefstal grond in Beita eisen achtste slachtoffer

Ali Khabisa  De demonstraties tegen de Israelische diefstal van grond in het Palestijnse dorp Beita ten zuiden van Nablus hebben vrijdag opn...