zondag 1 oktober 2017

Na moord in Har Adar past Israel zes dagen lang collectieve straffen toe op 40.000 mensen

Lange rijen auto''s als gevolg van collectieve straffen van het Israelische leger. (Ma'an News)

Israel heeft, sinds de moord in de nederzetting Har Adar bij Jeruzalem waarbij drie mensen en de aanvaller werden gedood, nu al zes dagen lang een negental Palestijnse dorpen  aan zware restricties en strafacties onderworpen. Het gaat om buurdorpen van  Beit Surik, waar de aanvaller vandaan kwam. Zo'n 40.000 mensen wordend daarbij collectief gestraft, zo geeft de mensenrechtenorganisatie B'tselem aan. Collectieve straffen zijn volgens de Conventie van Genève verboden.
Er zijn arrestaties verricht, werkvergunningen ingenomen, en niet minder dan een 55 tal auto's van dorpelingen in beslag genomen, Ook zijn ruim slooporders uitgedeeld en orders om het werk te stoppen. De scholen in de dorpen zijn gesloten. Als gevolg van de restricties op verkeer van en naar de dorpen dreigt volgens Ma'n News ook een tekort aan voedsel.
In Beit Surik zelf zijn alle in en uitgangen van het dorp geblokkeerd. Solden hebben de daken overgenomen van zeven huizen, waarvan de inwoners zijn verjaagd, en hebben meerdere huizen doorzocht waarbij veel vernielingen zijn aangericht, meldt B'tselem. De werkvergunningen van alle familieleden van Nimr al Jamal, de aanvaller in Har Adar, zijn afgepakt. Het huis van de familie is opgemeten om te worden opgeblazen of met beton te worden gevuld.
Patrouilles in de straten van Beit Surik werden op stenen onthaald, wat het leger beantwoordde met scherpe munitie, ''rubberkogels'' en traangas. De scholen zijn dicht, er werden vijf slooporders rondgedeeld en 15 orders om ''het werk te stoppen'', aangezien het zou gaan om ''illegale'' constructies. Er werden ongeveer 30 auto's in beslag genomen.
In het buurdorp Biddu vonden eveneens clashes plaats in reactie op patrouilles en huiszoekingen. Ook hier gingen de scholen dicht. De militairen namen acht daken van huizen over, na de inwoners te hebben weggejaagd. Er werden 25 auto's geconfisqueerd, en er werd een blokkade opgezet waarbij iedere inwoner van beneden de 40 werd tegengehouden, evenals elke niet inwoner van het dorp.
Bij het dorp Beit ‘Anan werd een soortgelijke wegblokkade opgezet, terwijl andere wegen werden afgesloten met aarden wallen. Ma'an News meldt dat als gevolg van de blokkades gigantische files ontstonden.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...