vrijdag 3 november 2017

Slachtoffertal Israelische aanval op tunnel loopt op tot 12 doden en 12 gewonden.

 De vijf dode strijders van de Islaitische Jihad. (IMEMC)

De militaire vleugel van de Islamitische Jihad in Gaza, de al-Quds Brigades, heeft bekendgemaakt dat vijf van hun mannen vermist waren na een Israelisch bombardement, afgelopen maandag, van een tunnel in Gaza, zijn overleden.
Eerder was bekendgemaakt dat zeven mannen waren gedood (ik meldde acht doden, maar het juiste aantal blijkt zeven te zijn), van wie vijf leden van de al Quds brigades, onder wie de Brigade commandant en diens plaatvervanger, en twee leden van de Ezzedin al Qassem Brigades van Hamas, te weten de plaatselijke commandant in Khan Younis en diens plaatsvervanger.  Het totaal aantal slachtoffers van de ontploffingen die Israel maandag in de tunnel veroorzaakte is daarmee toegenomen tot 12. Er werden 12 mensen gewond.
De al-Quds Brigades maakten bekend dat ze de lichamen van de vijf hadden geborgen. Zij maakten bekend dat het ging om Badr Kamal Musbeh, Ahmad Hasan al-Sabakhi, Shadi Sami al-Homri, Muhammad Kheir al-Din al-Baheesi en 'Alaa Sami Abu Ghrab.
De vijf, zo meldden de Brigades bleven sinds maandag onder het zand bedolven omdat Israel weigerde leden van de Palestijnse Civil Defense, de Burgerwacht, toe te laten in het terrein, vlak bij het grenshek. Zelf weigerde Israel in actie te komen, met het argument dat het Israeli's verboden zou zijn het hek te dicht te naderen, namelijk dichter dan 300 meter. Verzoeken van de mensenrechtenorganisaties al Mezan en Adalah, het Centrum voor de Rechten van de Arabische minderheid in Israel, werden door generaal Yoav Mordechai, de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de bezette gebieden, om die reden afgewezen. De twee organisaties dienden daarop een verzoekschrift in het het Israelische hooggerechtshof, maar dat zal nu waarschijnlijk niet meer in behandeling genomen te hoeven worden.
Er blijft nog het een en ander onduidelijk over de gehele gang van zaken. Vaststaat dat de vijf man vermist raakten bij het Israelische bomdardement, en dat de zeven eerder gemelde slachtoffers vervolgens vielen nadat zij een reddingsoperatie op touw hadden gezet. Het is niet 100 procent duidelijk of deze zeven omkwamen bij een tweede Israelisch bombardement of door rookverstikking zoals Israel beweerde. Israel heeft na de gebeurtenis gezegd dat het niet uit is op een escalatie, maar laadt niettemin minstens de schijn van het tegendeel op zich bij het uitvoeren van deze actie, net samenvallend met het verzoeningsproces van Fatah en Hamas waar Jeruzalem mordicus tegen gekant is. Ook de weigering om te helpen zoeken  naar de vijf vermisten wijst in  die richting. De krant Haaretz meldt zelfs dat er gespeeld is met de gedachte om de zaak van die vermisten in te zetten als ''onderhandelings chip'' in de vastgelopen onderhandelingen over een mogelijke uitwisseling van twee tijdens de invasie van 2014 in Gaza vermiste Israelische militairen, Oron Shaul en Hadar Golding, tegen vastzittende Palestijnen (Hamas had tijdens die onderhandelingen onder meer de eis tot vrijlating van Marwan Baghouti opgevoerd, de allerpopulairste leider van Fatah. Dat was onbespreekbaar voor Israel dat voor niets zo bang is als voor bij het volk populaire Palestijnse leiders).
De situatie na dit incident dat 12 levens eiste is er intussen niet beter op geworden. De site YNet meldde dat Israel beducht is voor represailles van de Islamitische Jihad. Verwacht wordt dat de organisatie loert op het geschikte moment. Hamas, dat door deze actie ook zeker is opgeschrikt, laat zich vooralsnog niet provoceren om het verzoeningsproces niet in gevaar te brengen. Egypte helpt mee de situatie onder controle te houden. Maar nog één of twee van dit soort Israelische acties en er kan van alles gebeuren.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...