woensdag 6 januari 2010

Gaza´s omsingeling en Egyptes meervoudige schandeAankomst van Viva Palestina in El Arish
Ongeveer 55 mensen zijn dinsdag gewond geraakt bij botsingen tussen Egyptische politie en internationale actievoerders van de Viva Palestina karavaan van ongeveer 200 voertuigen, nadat de karavaan aan land was gegaan in El Arish, even ten zuiden van de Egyptische grens met Gaza. de botsing ontstond toen de Egyptenaren slechts een gedeelte van de karavaan, bestaande uit ambulances en vrachtwagens met hulpgoederen wilde doorlaten via de grenspost met Gaza, 59 voertuigen waren volegsn hen overbodig en konden net zo goed Gaza binnengaan via de grenspost El Auja met Israël.
De meer dan 520 actievoerders uit 17 landen protesteerden, want zoals de Britse parlementariër George Galloway, een vn de leiders van de campagne, het uitdrukte. ´Ze droegen ons op 59 voertuigen aan Israel over te dragen bij hun checkpoint, wat betekent dat we ze nooit meer terug zouden zien. Dat is en kwart van het totaal van een konvooi dat duizenden mijlen heeft gereden en waarvoor mensen heel hard hebben gewerkt. Het is totaaal in strijd met de shcriftelijke overeenkomst die we sloten met de Egyptische regering, via het Egyptische consulaat in Aqaba.
De campagnevoerders  bezette daarop het terrein van de haven en begonnen slogans te roepen, waarop Egyptische politiemannen gewapend met stokken hen probeerden te verdrijven. Na 15 minuten kwamen er brandweerwagens, die een einde maakten aan het handgemeen door de actievoerders met hun waterkanonnen van het terrein te spuiten,  40 actievoerders en 15 politiemannen liepen verwondingen op.
De kolonne hulpgoederen kwam uit de Syrische havenstad Latakia. Aanvankelijk hadden de actievoerders naar Aqaba in Jordanië willen rijden en vandaar de pont over de Golf van Aqaba naar Nuweiba in de Sinai willen nemen. De Egyptische regering vroeg hen vorige week echter hun route te verleggen naar El Arish.

Gaza Freedom MarchEen andere poging om solidariteit te tonen met de bevolking van Gaza, de Gaza Freedom March, werd eerder ook al door Egypte gefrustreerd. Van de 1300 deelnemers uit meerdere landen die zich in Cairo verzameld hadden, mochten er rond de jaarwisseling niet meer dan zo´n 85 de strip binnengaan, op dezelfde dag dat er ook een Israëlische solidariteitsbetoging was bij de Erez crossing aan de noordkant van de strook. Aan het besluit om de 85 toe te laten waren in cairo botsingen met de Egyptische ME vooraf gegaan. Een van de Freedom Marchers, de 85-jarige Hedy Epstein, een overlevende van de Holocaust, begon een hongerstaking.  
.
Fatwa´s
De populaire Egyptische islamitische tv-prediker en geleerde sheikh Youssef al-Qaradawi heeft afstand genomen van een fatwa van het Islamitische Research Centrum van de Azhar-universiteit, waarin werd gezegd dat de ondergrondse barrière die Egypte aanlegt om de tunnels naar Gaza te blokkeren, rechtmatig is. Het centrum dat ressorteert onder de sheikh al-Azhar Mohammed Sayed al-Tantawi, had vorige week gezegd dat de tunnels gebruikt werden om drugs te smokkelen en daarom de veiligheid van Egypte bedreigen. ´Het is Egyptes legitieme recht om zijn grondgebied te beschermen tegen de tunnels die Gaza verbinden met Rafah,´ aldus de Azhar in een verklaring.
Al-Qaradawi maakte gehakt van deze belachelijke uitspraak van de islamitische opperschildknaap van het regime-Mubarak en stelde onomwonden dat de blokkade van de tunnels onrechtmatig is. ´De constructie van de de stalen wal is verboden onder de sharia, omdat de bedoeling erachter is de belegering van de mensen in Gaza te intensiveren, hen te vernederen en uit te hongeren en om druk op hen uit te oefenen opdat ze knielen voor Israël en zich overgeven,´aldus Al-Qaradawi. Hij noemde barrière fout vanuit een nationalistisch Arabisch, zowel als een islamitisch, of een humanitair gezichtspunt. ´Egypte moet de Rafah grenspost openen voor de mensen van Gaza,´zei hij, ´want het is de enige long waardoor ze kunnen ademen. Het is Egyptes religieuze en juridische plicht om hen niet te verstikken en niet medeplichtig te worden aan de moord op hen.´

Geen opmerkingen: