maandag 15 maart 2010

Bil'in en Ni'lin komende zes maanden 'closed military area' op vrijdag

Het Israëlische militaire gezag op de Westoever heeft een nieuwe stap gezet in het onderdrukken van de volkscomités in de dorpen Bil'ín en Ni'lin die wekelijks op vrijdag protestdemonstraties houden tegen de Muur. Gemaskerde militairen hebben posters in de dorpen geplaatst waarbij het gebied tussen de dorpen en de Muur op vrijdag van 8 uur 's ochtends  tot 8 uur 's avonds tot 'gesloten militair gebied' wordt verklaard. 
De maatregel zou betekenen dat buitenlanders en Israëli' s zich gedurende die tijd  niet in het gebied mogen bevinden. De maatregel, die is ondertekend door de commandant van het centrale Israëlische commando, generaal Avi Mizrahi, geldt voor zes maanden, tot 17 augustus.
De twee dorpen zijn al vijf jaar het toneel van wekelijkse geweldloze protestdemonstraties, waartegen het Israelische leger tot nu toe tevergeefs optreedt. Vaak heeft dat gewonden onder de demonstranten tot gevolg, ook zijn er dodelijke slachtoffers gevallen. De maatregel komt nadat het leger en de Shin Bet tevergeefs hebben geprobeerd met nachtelijke invallen en massa arrestaties heeft geprobeerd de protestbeweging de kop in te drukken.

Geen opmerkingen:

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...