zaterdag 20 maart 2010

Botsingen op de Westoever, nieuwe bombardementen van Gaza


Vijftien mensen zijn gewond geraakt bij botsingen in Hebron die ontstonden nadat enkele tientallen Palestijnen na het vrijdaggebed slaags raakten met militairen bij de Ibrahimi-moskee, zo meldt Ma'an News. Medische bronnen zeiden dat acht mensen ter plekke behandeld werden wegens ademhalingsproblemen als gevolg van traangas en dat zes mensen naar het ziekenhuis werden vervoerd, plus een man die geraakt was door een rubber kogel. Ambulancepersoneel meldde dat ook een voorruit van een ambulance was kapotgeschoten. Een legerwoordvoerder zei dat alleen materiaal om rellen te verspreidenj was gebruikt, geen scherpe munitie of zogenoemde rubber kogels (met rubber beklede metalen kogels).
In Beit Ummar, 12 kilometer ten noorden van Hebron, waren eveneens heftige botsingen. Twintig mensen kregen daar ademhalingsmoeilijkheden door traangas, zes mensen weden geraakt door rubber kogels. In Nabi Saleh liep een Amerikaanse demonstrante een gebroken pols op toen zij tijdens een betoging tegen de Muur van dichtbij met een rubberkogel werd beschoten. Heftige botsingen werden gemeld in het Shuafat kamp. Honderden jongeren bekogelden daar de politie met stenen na afloop van het vrijdaggebed. De politie reageerde met traangas en rubberkogels. Ambulances werden tegengehouden, het is onbekend hoeveel gewonden er waren. Verspreide botsingen waren er verder in de Jeruzalemse wijken Wadi al-Joz, Issawiya,  Ras al-A'mud en het Qalandiya-kamp. Zaterdagmorgen werden als reactie op de ongereldheden door Joodse extremisten auto's in brand gestoken in Wadi al-Joz, Ras al-Amud en in de Salah Eddin straat en de Sultan Suleiman straat, meldde Ma'an

In de wijk Sheikh Jarrah werd een groep Palestijnse, Israëlische en internationale demonstranten tegengehouden die hun synmpathie wilden betuigen met de gezinnen die zijn uitgezet of dreigen te worden uitgezet. Zes Palestijnen, die een dag eerder in Jeruzalem waren gearresteerd, werden door de rechter uitgewezen uit Jeruzalem. Nog 15 anderen zou dit boven het hoofd hangen.


In Gaza voerde Israël voor de tweede keer binnen 24 uur luchtaanvallen uit. Onder meer werden drie bombardementsvluchten uitgevoerd op de ruïnes van de al in 2002 verwoeste luchthaven. Twaalf mensen raakten gewond en werden naar een ziekenhuis in Khan Younis gebracht. De aanvallen kwamen nadat een Thaise arbeider nabij Ashkelon donderdag door een vanuit Gaza afgevuurde raket was gedood. De raketaanval, werd opgeëist door de twee groepen, de salafistsiche Ansar al-Sunna  en de met Fatah verbonden  al-Aqsa brigades. Beide groepen staan vijandig tegenover Hamas dat Gaza regeert.

2 opmerkingen:

Trees zei

Een van de 6 palestijnen die uit Jeruzalem gezet zijn, na eerst gearesteerd geweest te zijn (rare zin) is mijn oudste dochter. Zij stond foto's te maken van politie die Palestijnse studenten in elkaar aan slaan was, tijdens een demonstratie bij de Hebrew university. Ze werd van acteren aangevallen, in de boeien geslagen en aan haar haren weggesleept en afgevoerd. Ze is 4 uur ondervraagd, en haar werd ten aste gelegd dat ze het de politie moeilijk maakte om hun werk uit te voeren en dat ze een politieagent aangevallen zou hebben. Gelukkig is ze s'avonds vrijgelaten. Dit kon alleen als ze een document tekende waarin stond dat ze zich 2 weken niet mag vertonen in Jerusalem. Ze woont en werkt daar.

Abu Pessoptimist zei

Het rare is dat je zelden direct denkt aan individuele mensen als je dit soort nieuwsachtige verhalen opschrijft. Als je dochter wat meer wil vertelln, ze is welkom op deze blog.