zondag 30 oktober 2011

Klokkenluider Anat Kamm krijgt 4,5 jaar voor onthullen oorlogsmisdaden

Anat Kamm
Een rechtbank in Tel Aviv heeft Anat Kamm, een 23-jarige journaliste die in haar diensttijd als secretaresse van generaal -majoor Yair Naveh documenten kopieerde en doorspeelde aan het dagblad Haaretz tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Ook kreeg ze anderhalf jaar voorwaardelijk. De twee jaar die zij al onder huisarrest had doorgebracht werden niet meegeteld.
De veroordeling van Kamm vond plaats op basis van een zogenoemde plea bargain, die al in februari van dit jaar door de rechtbank was geaccepteerd. Kamm werd onder de plea bargain niet, zoals haar aanvankelijk ten laste werd gelegd, vervolgd wegens spionage of het in bezit houden van documenten met de bedoeling de staatsveiligheid te schaden. Daarop staan maximumstraffen van levenslang. In plaats daarvan bekende ze schuld ten aanzien van het onrechtmatig in bezit hebben van documenten en het doorspelen daarvan aan derden. Het maximum op het onrechtmatig in bezit hebben van documenten was zeven jaar en het doorspelen ervan aan derden 15 jaar.
Wat Kamm, een journaliste bij de internet-krant Walla, gedaan heeft is het volgende. In haar dienstijd-functie van secretaresse bij generaal Naveh, die toen commandant was van Israels Centrale Sector (waaronder ook de Westoever valt) merkte ze dat het Naveh en leger een uitspraak aan hun laars lapten van het Israelische hooggerechtshof en targeted killings (buitengerechtelijke moorden) uitvoerden van Palestijnen, ook als dat zelfs volgens de maatstaven van het Israelische hof ongeoorloofd was, omdat die Palestijnen ook gewoon gearresteerd hadden kunnen worden. Kamm besloot dit in de openbaarheid te brengen. Ze kopieerde en verzamelde in totaal zo'n  2000 documenten die ze doorspeelde aan Haaretz-verslaggever Uri Blau, die in 2008 over de zaak publiceerde.
Er zijn twee manieren om naar de zaak-Kamm te kijken. Enerzijds kunnen we vaststellen dat de rechtbank vrij coulant is geweest bij het bepalen van de strafmaat. Zelfs na het accepteren van de plea bargain had de rchtbank nog de mogelijkheid haar in totaal 15 + 7 jaar  = 22 jaar op te leggen. Het werd  4,5 jaar.
Genetraal Yair Naveh
Aan de andere kant kunnen we natuurlijk zeggen dat het krankzinnig en onrechtvaardig is dat iemand die als klokkenluider optreedt en een overtreding meldt van iets dat nota bene door het hoogste college van de rechterlijke macht is vastgesteld - en een behoorlijk schandelijke overtreding want het gaat om niets minder dan oorlogsmisaden - , door diezelfde rechterlijke macht wordt veroordeeld. Ze zou eigenlijk een onderscheiding hebben moeten krijgen. Het zal duidelijk zijn dat ik meer voel voor die laatste kijk op de zaak-Kamm. Maar klokkenluiden blijft een ondankbare roeping, en dat niet alleen in Israel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb met Breaking the silence een tour gedaan over de zuidelijke heuvels van Hebron. Breaking the silence mogen niet meer in het oude centrum van Hebron komen, te veel geweld en te weinig mensen om hen te beschermen. Ook in de nederzettingen op de heuvels moet of mag men alleen met politie begeleiding 10 rondkijken, rondkijken bij het graf van de Amerikaans joodse Baruch Goldstein, die vele biddende Palestijnen heeft gedood en gewond.Zij vertelde precies wat het leger deed en wat de intentie was van leger,kolonisten en politiek. Ziekmakend maar heel duidelijk,
jose