vrijdag 15 februari 2013

Duizenden op de been voor de Palestijnse hongerstakers


Enkele duizenden Palestijnen demonstreerden vrijdag voor de Ofer gevangenis op de Westoever voor de Palestijnse hongerstakers Issawi, Qaadan en Azzidine. Op de foto worden ze aan het oog onttrokken door dichte wolken traangas. Ruim 150 mensen moesten zich onder behandeling stellen wegens een overdosisi traangas (Active Stills/Oren Ziv)

 Dor de geheel Westoever is vrijdag gedemonstreerd in solidariteit met de hongerstakende gevangenen in Israelische gevangenissen, Samer Issawi (die al meer dan 200 dagen staakt) en Tareq Qaadan and Jaafar Azzidine (die al 80 dagen weigeren te eten).  Issawi, Qaadan and Azzidine verblijven in administratieve detentie, zonder dat er een aanklacht tegen hen is ingebracht of een proces heeft plaatsgevonden. Issawi behoorde tot de gevangenen die in 2011 bij de ruil tegen de Israelische korporaal Gilad Shalit werden vrijgelaten,. In juli van het afgelopen jaar werd hij echter opnieuw gearresteerd omdat hij de voorwaarde zou hebben overtreden dat hij in Jeruzalem moest blijven,. De arrestatie vond echter plaats binnen de door Israel vergrote grens van de gemeente Jeruzalem. Sinds 1 augustus is Issawi in hongerstaking. Hij verkeert al geruime tijd op de rand van de dood en kan elk ogenblik overlijden.  
Bij de Ofer gevangenis op de Westoever verzamelden zich zo'n 2000 mensen. Jongeren bekogelden soldaten bij de gevangenis met stenen, en de troepen reageerden met gigantische hoeveelheden traangas. Volgens medische kringen moesten 156 mensen behandeld worden wegens vergiftigingsverschijnselen, aldus Ma'an News. De Palestijnse parlementariërs Mustafa Barghouthi, het Israelische Knessetlid Ahmad Tibi en de leider van de Islamitische Beweging in Israel, sheikh Raed Salah, woonden het vrijdagsgebed bij de gevangenis bij.
Bij Bethlehem hesen Palestijnen de Palestijnse vlag bij de ingang van de nederzetting Efrat. Volgens Ma'an werden daar de journalisten Samer Hamad, Ahmad Mizher en cameraman van Ma'an Luai Sababa door de militairen aangevallen. Ook activisten werden door de militairen geslagen.

Demonstratie op 14 februari van gehandicapten in Gaza in solidariteit met de hongerstakers. 'Staking' staat er op het kleine plakkaat dat ze allemaal dragen. Zowel in Gaza als op de Westoever worden dagelijks solidariteitstogingen voor de hongerstakers gehouden (Active Stills/Anne Paq). 

Botsingen waren er eveneens tussen demonstranten en Israeli's bij het Jalama checkpoint, in Jenin in het noorden van de Westoever. een Palestijn werd daar door een Israelisch miluitair voertuig eaangereden en vervolgens p[gepakt, volgens een verslaggever van Ma'an.
In al-Bireh, bij Ramallah, bracht president Mahmoud Abbas een bezoek aan een solidariteitstent. Hij zei dat als er een Palestijnse staat komt, hij zal zorgen dat alle gevangenen uit Israelische gevangenissen worden vrijgelaten.Ook verwees hij naar eerdere overeenkomsten, zoals de Akkoorden van Oslo van 1993, waarin Israel heeft toegezegd de gevangen vrij telaten, een belofte waaraan het zich nooit heeft gehouden. Hij deed een beroep op de Arabische landen om te helpen Israel.onder druk te zetten.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...