zaterdag 2 februari 2013

Palestijnen zetten weer nieuw tentendorpje op, en het Israelische leger breekt het meteen af

Embedded image permalink
Updated, zie onderaan. En weer was er een Palestijns protest/tentendorp in navolging van het eerdereBab al-Shams. Het verrees zaterdag 2 februari bij Burin in het noorden van de Westoever en het heette Al-Manatir, naar de hut van stenen en aarde die Palestijnen soms bouwen als schuilhut en hut voor de bewaking van hun land. 
De foto werd genomen door Abir Kopty, die hem rondtwitterde. Erg lang hield het dorp niet stand, want zo lankmoedig als Israel het stichten van Joodse nederzettingen (ook zonder  vergunning) door de vingers ziet, zo haastig wordt er opgetreden als Palestijnen - op hun eigen land nota bene - ook een dorpje opzetten. Abir Kopty twitterde dat stenengooiende kolonisten en met traangas schietende Israelische soldaten al vrijwel meteen ter plekke waren. 
  
Het Israelische leger was niet zuinig met traangas (Reuters).

Update. Inderdaad werd het tentenkamp later op de dag door het leger ontruimd. Zo'n 20 mensen raakten gewond door traangas dat met grote hoeveelheden op hen werd afgevuurd.  De 16-jarige
Zakariya Al-Najjar raakte eerder gewond in de dij, door een kogel die was afgevuurd door kolonisten. De kolonisten vielen tijdens de actie van het leger ook het dorp Burin zelf aan met molotov-cocktails en stenen, waarbij huizen werden beschadigd. Tegelijkertijd werden ook olijfbomen in brand gestoken. Een groep kolonisten bij de nederzetting Yitzhar bekogelde bovendien een tijdje lang passerende Palestijnse auto's met stenen.
Burin ligt ingeklemd tussen de nederzettingen Bracha en Yitzhar, iets ten zuiden van Nablus en heeft regelmatig (ongeveer wekelijks) te maken met overlast en vernielingen door kolonisten. Het tentendorp was opgezet op een stuk land van het dorp dat ingelijfd dreigt te worden door een van de buur-nederzettingen. 
Al Manatir was al het vierde protestkamp van deze soort. Eerder werden opgericht: Bab al-Shams op het E1 gebied tussen Jeruzalem en Ma'aleh Adumim, Al-Karame bij het dorp Iksa in de regio Jeruzalem, en Al-Asra bij Anin in de buurt van Jenin. Al deze dorpen werden snel door het leger afgebroken.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Als je de foto's van de actie ziet dan kun je alleen maar heel kwaad worden. Militairen die traangas in het gezicht van zittende Palestijnen spuiten, walgelijk.
gr. jose

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...