donderdag 21 februari 2013

Palestijnse hongerstaker Issawi tot acht maanden veroordeeld


Ook donderdag waren er betogingen ten gunste van Issawi bij onder meer de Ofer gevangenis op de Westoever. (Activestills/Yotam Ronen).   

Een rechtbank in Jeruzalem heeft Samer Issawi donderdag een straf opgelegd van acht maanden (plus vijf voorwaardelijk) voor het niet nakomen van de voorwaarden waaronder hij in 2011 werd vrijgelaten als onderdeel van de gevangenenruil tegen de in Gaza gevangen Israelische korporaal Gilad Shalit. Die voorwaarden waren dat hij niet Jeruzalem zou verlaten. Shalit heeft steeds aangevoerd dat hij dat ook niet heeft gedaan. Hij werd in Juli 2012 gearresteerd bij een checkpoint in de gemeente Jeruzalem (bij het dorp Ar Ram net op de gemeentegrens). Maar de openbare aanklager beweert dat hij de afspraken schond en de rechter heeft dat overgenomen.
Ik kan niet anders dan hier met de opperste verbazing kennis van nemen. Issawi is een hongerstaker die al sinds augustus niet meer eet (hij wordt met water, zout, voedinsgssupplementen en/of intraveneuze kunstmatige voeding in leven gehouden). Zijn verzet is er tegen gericht dat hij op grond van een nieuwe militaire verordening (die werd uitgevaardigd tijdens de onderhandelingen over de gevangenenruil van 2011) in aanmerking kan komen om alsnog de rest van de straf uit te zitten waartoe hij was veroordeeld toen hij werd vrijgelaten - zijnde nog eens 20 jaar. Die nieuwe verordening bepaalde namelijk dat iedereen die werd vrijgelaten in ruil voor Shalit, alsnog in aanmerking zou komen de rest van zijn straf uit te zitten als hij werd opgepakt voor een overtreding waarop meer dan drie maanden stond.

Laten we aannemen dat het klopt wat de officier van justitie aanvoerde, dat Issawi - toen hij zijn auto wilde laten repareren - net over de gemeentegrens van Jeruzalem heen is gegaan. Is een straf van acht maanden daar de geëigende strafmaat voor? Je zou toch eerder denken aan een boete of zo. Maar niet dus in Israel. Of beter: niet in door Israel bezet gebied. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een Israelische Jood, die -  laten we zeggen een straatverbod overtreedt - op een vergelijkbare zware straf zou kunnen rekenen.
Maar Issawi heeft nu zijn acht maanden te pakken. Omdat hij al lang in voorarrest zit komt hij door dit vonnis op 6 maart vrij. Maar tevens zal hij - op grond van die diabolische nieuwe militaire order no. 1677 - bij een in maart geplande rechtszitting vrijwel zeker straks weer voor 20 jaar de bak ingaan. Hij zet daarom zijn hongerstaking voort.
Ik weet niet of  Issawi die zitting in maart gaat halen.Wat ik wèl vrij zeker meen te weten, is dat Issawi, als dit zo doorgaat,  de eerste hongerstaker gaat worden die dezer dagen in een Israelische gevangenis gaat overlijden. Hij is namelijk vastbesloten om liever dood te gaan dan die resterende 20 jaar uit te gaan zitten. En natuurlijk heeft hij gelijk. Hij is een held dat hij dit soort rechtsverkrachtingen van de Israeli's aan de kaak stelt door er zijn leven voor te geven.

Eveneens donderdag weigerde het hooggerechtshof een verzoekschrift in behandeling te nemen in de zaak van hongerstaker Ayman Sharawna. Zijn advocaten hadden gevraagd om de militaire order ongeldig te verklaren waarbij vrijgelaten gevangenen alsnog gedwongen kunnen worden de rest van hun straf uit te zitten als ze opnieuw voor een (klein) vergrijp worden gearresteerd. Het hof vond - met de aanklager die optrad namens de staat -dat dit verzoek eerst door lagere rechtbanken moest worden behandeld. Sharawna's advocaten voerden tevergeefs aan dat lagere rechtbanken hadden gezegd zich niet bevoegd te achten om over de militaire order te oordelen.  

5 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Israël geeft een geheel eigen en unieke invulling aan het begrip 'democratische rechtsstaat'.

Gennadi zei

It is important to point out the grave terrorism offences of which Al-Issawi was convicted, including firing a gun at a civilian vehicle in October 2001, indiscriminately firing an AK47 assault rifle at civilian buses, and manufacturing and distributing pipe bombs used in attacks on Israeli civilians.

Heleen Witte zei

Wat een schandaal. Ik lees net dat de zus van Samar nu ook al gearresteerd is. Ze willen het verzet van deze familie breken.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, ik vind het altijd vervelend als er zonder bronvermelding wordt geciteerd. Maar goed, 2001, was de tijd van de Tweede Intifada, verzet tegen de bezetting (en de 'burger' kolonisten). Blijkbaar nam Issawi daar aan deel. En het is vanzelfsprekend dat zo'n terrorist 38 jaar krijgt en er geen aanspraak op kan maken dat afspraken (bij zoals gemakat bij de Shalit-gevangenenruil) worden nagekomen.
Of is hier sprake van 'recht in dienst van de bezetting'?
Ter vergelijking: Menachem Begin die het King David Hotel opblies (ruim 90 doden) en een half dorp uitmoordde (Deir Yassin) werd later premier van Israel. Yitzhak Shamir die medeverantwoordelijk was voor tal van aanslagen op Britse en Arabische doelen, en voor de moorden op Lord Moyne en graaf Folke Benadotte, werd later premier van Israel.

Anoniem zei


Zie ook "hongeren naar gerechtigheid"
column Dries van Agt.

http://www.driesvanagt.nl/index.php?type=columns&item

Herman

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...