dinsdag 26 februari 2013

Oei, een raket vanuit Gaza

Het Israelische leger heeft bekendgemaakt dat dinsdag een raket vanuit Gaza is afgevuurd.  Het ding landde bij Ashkelon in een veld. Het was de eerste raket uit Gaza sinds de Israelische aanval op Gaza van november. Geen enkele fractie in Gaza heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Er was geen schade.
Voor een krant als de Volkskrant was de raket desondanks voorpaginanieuws.
In dezelfde periode heeft Israel herhaaldelijk het bestand met Gaza geschonden. Sinds november zijn daar in de grensstrook tenminste drie mensen door Israelisch vuur gedood en zo'n 40 verwond. Meerdere malen zijn vissersboten in beslag genomen en vissers vastgezet. Er werden in deze periode ook drie tieners en een jonge vrouw door het Israelische leger doodgeschoten op de Westoever. Deze feiten werden niet in de Volkskrant gemeld (overigens ook niet of nauwelijks in andere media).
De raketinslag van vandaag komt na ernstige rellen op de Westoever na de dood van Arafat Jaradat (30) die door zijn Israelische ondervragers is doodgemarteld, iets wat Israel blijft ontkennen. Volgens de meeste Nederlandse media is dit dus ook niet gebeurd.(De Israeli's spraken van een hartaanval, hoewel sectie uitwees dat Jaradats hart in orde was).
Bij de jongste rellen is een 13-jarige jongen in Bethlehem ernstig gewond geraakt door scherpe munitie. Zijn conditie is stabiel, na een operatie. Een andere tiener, de 16-jarige Udai Sirhan, werd in het hoofd geraakt door een rubber kogel (beter gezegd: een met rubber overtrokken stalen kogel). Hij verkeert in levensgevaar. Ook deze feiten zijn niet door de Volkskrant gemeld, voor zover ik weet. Evenmin ben ik erg veel nieuws tegengekomen over de onrust van de laatste dagen naar aanleiding van de hongerstaking van de gevangenen Samer Issawi,  Ayman Sharawne,  Tareq Qa'dan and Ja'far Azz ed-Din.  

9 opmerkingen:

Trees zei

Ik zat vanochtend naar een arts te luisteren ( Arabische radio) die ook zei, zelfs als hij aan een hartaanval is overleden, dan nog zijn de Israëlische prisoners autoriteiten hiervoor verantwoordelijk. Iedereen die vast zit, moet goede medische hulp krijgen. Maar dat gebeurt niet. Deze jongeman is niet de enige die gemarteld werd, het is eerder regel dan uitzondering. Ik heb al zoveel gehoord hier, wil niet in details gaan, is een beetje vervelend, maar dit is niet nieuw. Deze jongen is niet de eerste die gestorven is in een Israëlische gevangenis, en hij zal ook niet de laatste zijn.
Ik las trouwens dat het dure alarm systeem wat men in het zuiden heeft, niet afging.

Feng zei

Hallo Abu,

Er zijn twee artikelen verschenen op 24 febr: een over de wantoestanden in de Israëlische gevangenissen en een over de hongerstaking nav dood van een gevangene.

24/02/13 21:14
Palestijnen eisen onderzoek gevangenissen Israël

De Palestijnse regering wil dat er een internationaal onderzoek wordt ingesteld naar de behandeling van Palestijnse gevangenen die in Israël ...
--------------------------
24/02/13 14:21
4.500 Palestijnen in hongerstaking na dood gevangene

Circa 4.500 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen zijn vandaag een hongerstaking van 24 uur begonnen. Ze willen daarmee ...

BRON:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/3399299/2013/02/24/Palestijnen-eisen-onderzoek-gevangenissen-Israel.dhtml

Abu Pessoptimist zei

Feng, ik blijf erbij dat de onevenwichtigheid dramatisch is.

Feng zei

Heel onevenwichtig, zonder meer!
Onbegrijpelijk dat de Newspeak door het leger van het Ministerie van de Waarheid zelfs door grote kranten wordt beleden en... dat dat gepikt wordt door specifiek die lezers waarvan je verwacht dat ze 1984 achter de rug hebben en weten dat dit soort initiaties sluipendewijs een dictatuur inleiden.

Feng zei

Heel onevenwichtig, zonder meer!
Onbegrijpelijk dat de Newspeak door het leger van het Ministerie van de Waarheid zelfs door grote kranten wordt beleden en... dat dat gepikt wordt door specifiek die lezers waarvan je verwacht dat ze 1984 achter de rug hebben en weten dat dit soort initiaties sluipenderwijs een dictatuur inleiden.

Jaap Hamburger, vz. EAJG zei

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/19787_452306288174177_1786831539_n.jpg

Grafische voorstelling van schendingen van het staakt het vuren, van 22 november tot 22 februari (‘…overzicht van aanvallen over en weer (Gaza/Israël) vanaf het moment dat het jongste staakt het vuren van kracht werd (november) tot heden….’)

Bronnen o.a. OCHA en Gisha, zie onderaan, moeilijk leesbaar.

De indruk die dit achterlaat is niet, dat Israël tegenover de Gazastrook slechts re-actief optreedt …

Anoniem zei

Lees de commentaren over de marteling in Engels hier: http://mondoweiss.net/2013/02/palestinian-showing-jaradat.html

Herman

Jaap Hamburgere, vz EAJG zei

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/19787_452306288174177_1786831539_n.jpg

Grafische voorstelling van schendingen van het staakt het vuren, van 22 november tot 22 februari (‘…overzicht van aanvallen over en weer (Gaza/Israël) vanaf het moment dat het jongste staakt het vuren van kracht werd (november) tot heden….’)

Bronnen o.a. OCHA en Gisha, zie onderaan, moeilijk leesbaar.

De indruk die dit achterlaat is niet, dat Israël slechts re-actief optreedt tov de Gazastrook…


Anoniem zei


Preliminary Arafat Jaradat AUTOPSY REPORT:
‘Reason of Death: nervous shock as a result of extreme pain from the intensity of the injuries described above, which resulted from MULTIPLE direct and extensive acts of TORTURE ’
http://mondoweiss.net/2013/03/palestinian-accountability-detainees.html

Dit is zo lang uitgesteld dat dit zeker in NL geen nieuws meer is...

Herman

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...