zaterdag 23 februari 2013

Een vrijdag vol protesten op de Westoever

Vrijdag was een dag vol demonstraties op de Westoever. Israelische politie vuurde stun-granaten af op Palestijnen bij de Aqsa moskee op de Haram al-Sharif/Tempelberg in Jeruzalem na het vrijdagsgebed, terwijl de Palestijnen de politie met stenen bekogelden. Bij de Ofer gevangenis, bij de nederzetting Beit El op de Westoever, was een demonstratie ten gunste van de Palestijnse hongerstakers. Een aantal mensen werd daar gewond door een overmaat aan traangas. Verder waren er betogingen in Nablus, Jenin, Tulkarm en in twee vluchtelingenkampen bij Hebron. Los daarvan waren er ook betogingen tegen de bezetting als zondag. In Hebron vonden botsingen plaats met de politie bij een betoging ten gunste van een heropening van de hoofdstraat, Shuhada straat, die afgesloten is sinds 1994, paradoxaal genoeg niet na Palestijnse daden van verzet, maar na de slachtpartij die de kolonist Baruch Golddstein dat jaar aanrichtte in de Ibrahimi-moskee, waarbij 29 mensen werden gedood en over de 200 gewond. Op de foto hieronder  is te zien hoe Palestijnen de hekwerken beklimmen die de straat afsluiten.
Foto Activestills/Oren Ziv

Nog een foto uit Hebron, waarop te zien hoe Israelische soldaten de betogers opjagen. (Foto Activestills/Ryan Rodrick Beiler)

Afgezien van de demonstratie in Hebron waren er ook de gebruikelijke vrijdagse demonstraties in Nabi Saleh en Bil'in tegen de Muur.  In het dorpje Jayyous werd gedemonstreerd tegen het verleggen van het tracé van de Muur. In weerwil van een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof uit 2009 die bepaalde dat de Muur daar de 'Groene Lijn' moet volgen (de bestandslijn van 1967), wordt daar een tracé gevolgd waarbij 300 dunam land van Jayyous worden geannexeerd en zo'n 1000 olijfbomen van het dorp worden gerooid. Het werk in Jayyous is al begonnen. Afgezien daarvan maakt de nederzetting Tsofim ook aanstalten om op het land van Jayyous uit te gaan breiden. Er zijn recent zes mobiele woningen neergezet. (foto van de demonstratie hieronder (van Activestills/Ahmad al-Bazz)     

Als laatste foto een foto van Activestills (Oren Ziv) waarop te zien is hoe inwoners van het dorpje Beit Safafa, een onderdeel van Groot-Jeruzalem, het werk in ogenschouw nemen voor de aanleg van een nieuwe vierbaans autoweg. De weg gaat - over privé land - dwars door het dorpje dat daardoor in tweeën wordt gesneden en bovendien een hoop land verliest dat voor woningbouw van ingezetenen was bestemd. Protesten van Beit Safafa tegen de aanleg van de weg haalden niets uit. De nieuwe weg zal de diverse Joodse nederzettingen in de omgeving van Hebron gaan verbinden met Jeruzalem.  
 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...