donderdag 28 februari 2013

Palestijnse hongerstaker Issawi naar ziekenhuis, twee andere hongerstakers schorten staking op

De hongerstakende Palestijnse gevangene Samer Issawi is van de gevangenis in Ramle overgebracht naar het Kaplan Medisch Centrum in Rehovot, zo hebben de gevanegbnisautorirteiten woensdag bekend gemaakt. Volgens woordvoerster Divan Weizman van de gevangenisautoriteiten gebeurde dat overigens niet omdat er sprake was van een verslechtering van zijn conditie, maar omdat dat na 210 dagen vasten betere werd gevonden. .
Issawi
 Issa Qaraqe, de Palestijnse minister van Gevangenenzaken, meldde dat Israel een dialoog is begonnen om naar een oplossing te zoeken. Issawi en Ayman Sharawne (die met een onderbreking sinds juli in hongerstaking is) hebben een aanbod geweigerd om te worden vrijgelaten en te worden gedeporteerd. Qaraqe had dinsdag verteld dat hij Egypte heeft gevraagd te bemiddelen. Egypte trad als tussenpersoon op bij de gevangenenruil van 2011 waarbij 1000 gevangenen  werden vrijgelaten in ruil voor de Israelische korporaal Gilad Shalit. Issawi en Sharawne werden bij die gelegenheid vrijgelaten,. maar Israel probeert ze nu beiden op grond van een toen  tegelijkertijd nieuw uitgevaardigde militaire order alsnog hun resterende straffen van 20 en 28 jaar te laten uitzitten. 
Qaadan (l) en Ezzedin
 Intussen hebben twee andere hongerstakers, Tariq Qa'adan en Ja'fer Ezzeddin, hun hongerstaking woensdag voorlopig opgeschort. Zij deden dat nadat een militaire aanklager aankondigde dat hun administratieve detentie niet zal worden verlengd. Hun huidige detentieperiode, op grond van geheime aanklachten die zelfs hun advocaten niet te weten hebben kunnen komen, loopt af op 21 mei. 
De zitting omtrent de detentie van Qa'adan en Ezzedin had eigenlijk dinsdag in de militaire rechtbank in Ofer moeten hebben plaatsvinden, maar werd in plaats daarvan woensdag gehouden in het Assaf Harofe ziekenhuis, omdat Qa'adan en Ezzedin na een hongerstaking van 93 dagen te zwak waren om naar Ofer te komen. Beiden waren bij de zitting in het ziekenhuis aanwezig in rolstoelen.   
Of Qa'adan en Ezzedin hun hongerstaking definitief opgeven hangt af van wat de rechter over hen zal beslissen op de vervolgzitting van hun zaak, die 6 maart wordt gehouden, zei hun advocaat Jawad Bulous. Volgens hem zal op die zitting de rechter ook bekend maken wat de aanklachten tegen de beide mannen eigenlijk inhielden.  

Geen opmerkingen:

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...