vrijdag 1 februari 2013

Israelische generaal: 'onnodig doden van Palestijnen schaadt legitimiteit acties van het leger'

Maj. Gen. Nitzan Alon in the High Court in 2012.
Generaal Alon
De militaire commandant van Israels 'Centrale Sector' (waaronder de Westoever ook valt) heeft gereageerd naar aanleiding van een aantal recente gevallen waarin Palestijnen werden gedood doordat Israelische soldaten met scherpe munitie schoten. In een brief aan eenheden op de Westoever riep generaal majoor Nitzan Alon op om strikter de hand te houden aan de bestaande instructies.
 Onderzoek van het leger, zo schrijft de krant Haaretz, heeft aangetoond,  dat in drie van de recente gevallen 'ernstige schendingen van de voorschriften' werden gevonden. Dat was het geval in Budrus waar een 17-jarige jongen werd doodgeschoten toen hij wegrende, in Al-Arroub bij Bethlehem (een jonge vrouw die aan het wandelen was);  en een jonge man bij Hebron die werd gedood omdat hij door een gat in het 'Afscheidingshek' naar  zijn werk in Israel had willen gaan. In een vierde geval - waarbij een jongen in Bethlehem werd gedood tijdens een demonstratie - werden 'fouten' gevonden, maar geen overtreding van de voorschriften, aldus de krant. Als gevolg van het geval van de jonge man die door het hek bij Hebron wilde werd een commandant van zijn functie ontheven. Hij had zonder geldige reden het commando gegeven het vuur te openen.
Alon schreef in zijn brief dat doden zonder rechtvaardiging de legitimiteit van de acties van het leger in 'de gebieden' schaden, zowel in Israel als in de ogen van de internationale gemeenschap. Ook waarschuwde Alon dat het doden van burgers gewelddadige demonstraties van Palestijnen zou kunnen uitlokken.    
Commentaar van AbuP.: Generaal Alon schrijft alsof hij het heeft over het bewaren van de orde in een reservaat van wilde dieren. Teveel afschot: schadelijk voor de wildstand en alarmeert de publieke opinie. Mensenrechten komen kennelijk niet im Frage. Ook is er geen sprake van berechting van soldaten die de instructies niet serieus nemen. Nou ja, soms wordt iemand dan wel eens zijn commando ontnomen. De brief van Alon is mijn ogen een bewijs te meer dat Palestijnen ontmenselijkt zijn in de ogen van de doorsnee Israeli. Of ben ik nu aan het overdrijven?

14 opmerkingen:

Klaas zei

Alon beseft wel dat als hij over mensenrechten begint dat dat 1. weinig indruk maakt en 2. zijn carriere geen goed doet. Daarom probeert hij aan te sluiten bij de belevingswereld van zijn publiek door op concrete gevaren te wijzen van schietgraag optreden.

Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat Alon niet rept over mensenrechten. Maar dat maakt het geenszins minder triest.

Likoed Nederland zei

Nu nog maar even wachten op Palestijnse leiders die moord op Joden afwijzen.

En dus ook stoppen met die moordenaars een royaal salaris te betalen.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, Ik geloof niet dat u helemaal hebt begrepen wat er in het stukje hierboven stond. Dat gebeurt trouwens niet voor het eerst.
Wat betreft het 'royale salaris voor moordenaars': Er zitten in Israelische gevangenissen heel wat mensen die op uiterst dubieuze gronden veroordeeld zijn. Zij zijn politieke gevangenen, maar u noemt ze waarschijnlijk moordenaars. Ik noem er - als voorbeeld - twee: Marwan Barghouti en Ahmed Sa'adat. Het is een grote schande dat ze gevangen zitten, maar het is goed dat er tenminste een instantie is (de PA in dit geval) die hun families te eten geeft.

Gennadi zei

Een terrorist van Hamas, Abbas al-Sayyeed, die in 2002 is veroordeeld voor het bloedbad in het Park Hotel, waarbij 30 Israëli's werden gedood die voor de Sederavond bijeen waren, krijgt 12.000 shekels (2400 euro) per maand.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, ik weet niet waar je je wetenschap vandaan hebt, maar het kan best waar zijn. Alleen is Abbas al-S. in ieder geval niet de moordenaar, want die heeft zichzelf namelijk destijds opgeblazen. Al-S. is hoogstens medeplichtig geweest. Daar krijg je in Israel vele malen levenslang voor, in NL maximaal vier of vijf jaar.
En heeft Al-S. een familie die moet worden onderhouden?

Gennadi zei

Samir A. krijgt 9 jaar cel (en terecht) voor het voorbereiden van terreuraanslagen en jij wil me wijsmaken dat de medeplichtige aan de moordaanslag met 30 slachtoffers in NL 4-5 jaar cel zou krijgen?
En ik vraag me af of Samir A. van de regering 2400 euro maand krijgt? Hij moet toch zijn familie onderhouden, niet waar?
Jij weet net als ik dat Abbas al-S dit geld krijgt als WAARDERING van zijn afschuwelijke daad.

Likoed Nederland zei


Vindt Abupessimist het omgekeerde dan ook goed? Dat zou consequent zijn.

Dus dat Israelische soldaten hogere salarissen krijgen, des te meer Palestijnse burgers zij opzettelijk vermoorden?

Opmerkelijk.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, Samir A. werd tot negen jaar veroordeeld omdat het al de derde of vierde keer was dat hij wegens het beramen van aanslagen was opgepakt. In eerste instantie was de straf veel lager. Wat hij in de gevangenis betaald krijgt weet ik niet - veel zal het niet zijn - maar zijn vrouw kan natuurlijk wel terecht bij de Sociale Dienst. Op iets dergelijks kan de familie van Abbas al-Sayyed geen beroep doen.
Wat ik begrijp van de policy van de PA op dit punt is dat iedere gevangene - ongeacht waarvoor hij/zij zit - als politieke gevangene beschouwd wordt en betaald krijgt.
Om terug te komen op Abbas Al-Sayyed: hij kreeg 36 maal levenslang voor medeplichtigheid aan (het beramen van, zoals Israel zegt) een aanslag in dat hotel in Netanya waar de seider werd gevierd. Als dezelfde maatstaf zou worden aangehouden ten aanzien van Israeli's, zou Ariël Sharon destijd in 1982 zo'n 1000 - 3000 keer levenslang hebben moeten krijgen voor het beramen van de overval van de Libanese Falangisten op de Palestijnse kampen Sabra en Chatila in Beiroet, waarbij volgens Israel 800 doden vielen en volgens anderen (onder wie de Israelische journalist Amnon Kapéliouk)zeker 3500 ouden van dagen, vrouwen en kinderen werden vermoord.
Natuurlijk was de de aanslag in Netanya afschuwelijk, maar Israel kan er ook wat van, wil ik maar zeggen. En een iets minder eenzijdige kijk op wat er tijdens dit conflict allemaal gebeurt, kan soms geen kwaad. Althans, zo denk ik erover.

Abu Pessoptimist zei

Meneer Likoed, als Israelische soldaten in de gevangenis zouden komen omdat ze Palestijnen doden - wat nooit maar nooit gebeurd is, hoe erg ze ook de schietinstructies aan hun laars lappen en op zijn 'Wild Wests' om zich heen schieten - zou het me echt worst wezen als ze intussen ook een uitkering zouden krijgen.
(En intussen geloof ik dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat iemand die meer Joden gedood heeft een hoger bedrag krijgt van de PA dan iemand die er minder heeft gedood. Zie Abbas al-Sayyed: hij heeft helemaal niemand gedood).

Likoed Nederland zei

Interessant, u bent echt consequent, ook Israeli's mogen van u voor moord financieel beloond worden.

Wij zijn het daar niet mee eens, wij willen niemand belonen voor moord.

Overigens is het wel zo dat hoe langer de gevangenisstraf, dus hoe meer moorden gepleegd, hoe hoger de beloning is:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2224621/Palestinian-prisoners-handed-millions-British-aid-paid-average-UK-worker.html#axzz2Js06xvJl

Abu Pessoptimist zei

Meneer Likoed, er zitten 4000-5000 Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen. Het gros daarvan is - uiteraard - geen moordenaar (zoveel Israeli's zijn er nu ook weer niet gedood). Vrijwel allen zijn politieke gevangenen. Sommigen zitten zonder vorm van proces (administratieve detentie), sommigen zijn veroordeeld wegens verzet tegen de bezetting (stenen gooien, deelnemen aan demonstraties), velen zitten er op grond van onduidelijke (vaak geheime en niet tegen te spreken) beschuldigingen van de Shin Bet, en een klein aantal is - door Israelische militaire rechters - veroordeeld wegens geweldsvergrijpen (en dan veelal tot waanzinnig hoge straffen). Omdat bijna iedereen politieke gevangene is en de militaire rechtspleging van de bezetter door de Palestijnen niet wordt erkend, maakt de PA geen onderscheid en krijgt elke gevangen Palestijn een toelage.
Ik hoop dat u deze gedachtegang kunt volgen. U gelooft natuurlijk wèl in de Israelische militaire rechtsgang die in 99,97% van de aanklachten tot een veroordeling leidt. Het lijkt me niet makkelijk voor iemand die ideologisch zo tot de tanden is opgeladen als u om daar doorheen te zien.

Wat betreft uw verwijzing naar de Daily Mail moet ik u helaas mededelen dat de Daily Mail op haar beurt weer verwijst naar Palestinian Media Watch van de kolonist Itamar Marcus. Dat is een clubje dat qua ideologie zelfs nog opgefokter is dan u, en daarom als bron niet bruikbaar is.

Tot slot moet het mij van het hart dat ik blij ben te vernemen dat u niemand wil belonen voor moord. Het lijkt me dat u dan direct kunt beginnen met het aftreden te eisen van de Israelische minister van Defensie en nagenoeg de hele militaire top. In Israel wordt moord namelijk sinds jaar en dag niet beloond met een zak geld, maar door de moordenaars te promoveren naar een hogere functie.

Elisabeth zei

Bedankt voor de uitleg over de gedachtegang achter het beleid van de Palestijnse Autoriteit t.a.v. de familie van gevangenen. Je weet echt veel!

Likoed Nederland zei

U maakt een potje van de feiten.

Minder dan 10% zit in administratieve detentie, die worden dus wel verdacht van het voorbereiden van geweldsmisdaden.

Ruim de helft heeft bloed aan de handen.
Maar we hebben genoteerd dat u vindt dat ze daarvoor beloond moeten worden met een royaal salaris.

Abu Pessoptimist zei

Likoed, u schrijft:
'Minder dan 10% zit in administratieve detentie, die worden dus wel verdacht van het voorbereiden van geweldsmisdaden.' U denkt dus dat al die parlementariërs van Hamas die Israel sinds 2007 vast heeft gezet op administratieve gronden, geweldsmisdaden aan het voorbereiden waren?
Echt?
Gelooft u ook in Roodkapje?

U schrijft ook:
'Maar we hebben genoteerd dat u vindt dat ze daarvoor beloond moeten worden met een royaal salaris.'

Inderdaad, zo ken ik u. Lekker vette conclusies trekken zonder je door argumenten van de wijs te laten brengen. Dat is toch zó Likoed.

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...