woensdag 6 februari 2013

Israel sloopt huizen in Oost-Jeruzalem en Bedoeïenendorpjes op de Westoever


Israelische bulldozers vernielden dit huis van de familie Rajabi in Beit Hanina op 15 januari. De reden, toen zoals nu, was dat het was gebouwd zonder vergunning (lees: de gemeente Jeruzalem had geen vergunning willen verstrekken) - Foto APA /Mahfouz Abu Turk.

Updated. Israelische troepen in verscheidene jeeps en voorzien van bulldozers hebben dinsdagmorgen bij het aanbreken van de dag een huis in de Ashriqiyya-buurt van Beit Hanina (Oost-Jeruzalem) vernield, zo meldt het Palestijnse persbureau WAFA. De bewoners, Ibrahim Kishawi, zijn vrouw en vier kinderen in leeftijd variërend van acht tot 22 jaar, kregen tien minuten om het huis te verlaten voordat het werd geplet. Op die manier kreeg de familie geen tijd hun bezittingen nemen nemen. Een tienjarige zoon van Kishawi klaagde dat hij zo al zijn kleren was kwijtgeraakt, evenals de computer waarmee hij altijd zijn huiswerk voor school maakte. Ibrahim al-Kiswani zelf vertelde WAFA dat hij meer dan $160.000 had uitgegeven aan juridische kosten in de hoop een een vergunning voor zijn 170 vierkante meter metende huis te krijgen van de gemeente Jeruzalem.


Een Palestijnse vrouw barst in huilen uit. Op de achtergrond begint de sloop van haar huis. (Ma'an)

Update. Dezelfde dag werd in Beit Hanina nog een ander huis gesloopt, een huis van twee verdiepingen waardoor vier families (30 personen) dakloos werden. Het huis was zes jaar geleden gebouwd. Tevergeefs hadden de families een advocaat ingehuurd om te proberen de sloop te voorkomen.
Maandag sloopte Israel vier gebouwen en een rioleringsnetwerk in de wijk Silwan.
Vorige week overhandigden Israelische militairen slooporders aan 200 Palestijnse families in de wijk Fuheidat ten oosten van het dorp Anata in het noordoosten van Jeruzalem.
Volgens de mensenrechtenorganisatie B'tselem werden tussen 2004 en 2012 in Oost-Jeruzalem 412 huizen omvergehaald, 1,636 Palestijnen werden daarbij dakloos.(Einde update).
Op 17 januari sloopte het Israelische leger de onderkomens van 11 families in Hammamat Al-Maleh en Hammamat Al-Meiteh. Daarbij raakten zo'n 80 mensen dakloos. Israel is al een tijdje bezig de Bedoeïenen uit het gebied van Wadi al-Maleh in het noorden van de Westoever te verdrijven.

Eveneens dinsdag reikten Israelische militairen slooporders uit aan 10 Palestijnse families in het gebied van Wadi al-Maleh in het uiterste noorden van de Westoever en gelegen in 'Area C', het gebied waarover Israel onder de Oslo-akkoorden volledig heer en meester is. Aref Daraghma, het hoofd van de plaatselijke gemeenteraad en de in Wadi al-Maleh wonende Bedoeïenen, zei dat het ging om bewoners van Al-Hammamat en Ein Al-Hilwa.
Israel is systematisch bezig om de Bedoeïenendorpjes in het gebied van de kaart te vegen.
Een van de manieren om de bewoners weg te krijgen is hen een paar dagen weg te sturen omdat het Israelische leger nou net in hun woongebied even met scherpe munitie moet oefenen. Zo werden in november 2012 en januari 2013 een duizendtal mensen met hun vee en andere bezittingen op deze manier voor een aantal dagen weggejaagd.

Geen opmerkingen:

Palestijnse olijvenoogst: een tijd van dagelijkse aanvallen op boeren en hun bomen

Kolonisten in actie tegen boeren Het is weer tijd voor de Palestijnse olijvenoogst, die traditioneel plaatsvindt in de maanden oktober en no...