dinsdag 23 september 2014

Israel elimineert de twee verdachten van de ontvoering van de ''Joodse tieners''

(Foto's Jerusalem Post)

Israelische troepen hebben woensdagochtend vroeg twee Palestijnen geëlimineerd die ervan verdacht werden in juni de drie Joodse tieners Gilad Shaer, Naftali Fraenkel en Eyal Yifrah te hebben gekidnapt en vermoord. De twee mannen, Marwan Qawasmeh (29) en Amar Abu Eisha (32) hielden zich verborgen in een huis in Hebron, waarin een timmerbedrijf was gevestigd.
In een operatie waaraan de geheime dienst Shin Bet, en speciale eenheden van de grenspolitie en het leger deelnamen, werd het huis even na middernacht omsingeld  Vervolgens de de zogenoemde ''pressure cooker'' methode toegepast. Dat is een methode die Israel vaker inzet als het zegt Palestijnen te willen arresteren. De methode bestaat erin dat het vuur wordt geopend op het huis of de schuilplaats van de verdachte, dat er eventueel een raket op wordt afgeschoten, dat het huis gedeeltelijk wordt gesloopt met behulp van een bulldozer of graafmachine (zoals ook in dit geval) en dat de verdachte uiteindelijk wordt gedood. (Er zijn mij, AbuP., geen gevallen bekend van personen die na het toepassen van de ''pressure cooker methode'' levend in handen van het leger vielen).

Volgens de Israelische legerwoordvoerder, Peter Lerner, waren Qawasmeh en Abu Eisha naar buiten gekomen en hadden zij teruggeschoten, nadat het leger was begonnen  op het huis te schieten. Qawasmeh werd vervolgens gedood door een handgranaat. Naar Abu Eisha werden eveneens granaten gegooid, zijn lichaam was echter van morgen vroeg nog niet gevonden.
Drie mensen, te weten  Thaer, Bashar en Mohammed Qawasmeh werden gearresteerd op verdenking dat zij Marwan Qawasmeh en Amar Abu Eisha hebben geholpen zich te verbergen. De drie zijn zonen van Arafat Qawasmeh die al eerder was opgepakt op verdenking dat hij iets te maken zou hebben gehad met de ontvoering. Een oom van Marwan Qawasmeh, Husam Qawasmeh, was al eerder opgepakt. Zijn huis en dat van Amar Abu Eisha zijn in juni verwoest en dat van Marwan Qawasmeh is volgestort met beton.
In Israel werden felicitaties uitgewisseld. De stafchef van het leger Benny Gantz feliciteerde de commandant van de centrale sector (waaronder ook de Westoever valt), generaal-majoor Nitzan Alon. Diverse rechtse politici, onder wie Danny Danon, Orit Struck, Nissan Slomiansky, Uri Daniel en Zeev Elkin uitten hun vreugde en de kolonisten-gemeenschap van Hebron gaf een verklaring uit dat ''recht was gedaan'' en dat ''het Joodse volk dit verwachtte aan de vooravond van het joodse nieuwjaar''.  Geen van de reagerende politici uitte spijt dat de verdachten van de ontvoering nooit voor een rechter hebben kunnen verschijnen.

5 opmerkingen:

Klaas zei

Mooi dat dit uitschot dood is. Kunnen zij zich nu suf neuken in hun walhalla met hun 72 maagden.

Abu Pessoptimist zei

Klaas,
Jammer alleen dat we nooit zullen weten of ze het echt gedaan hebben. In een democratie zijn verdachten namelijk onschuldig tot het tegendeel is bewezen en dat is hier niet het geval. Geen proces of rechterlijke uitspraak, alleen de (vaak onbetrouwbaar gebleken) mening van een geheime dienst.
Jammer ook dat de Israelische rechtspraak uit de loop van geweren komt. Het lijkt een beetje op de rechtspraak in het Irak ten tijde van Saddam. Of de nazi-methode van ''auf der Flucht erschossen''.

Elisabeth zei

We zullen nu dus nooit te weten komen hoe dat nou zat met die ontvoering!!!

Zoals bekend heeft Israel vanaf dag 1 geweten (vanwege de geluidsopname) dat de jongemannen dood waren en dat verborgen gehouden om weken lang grote razzia te kunnen houden in de West Bank. Deze ontvoering was ook de aanleiding voor de slachtpartij in Gaza en het verbranden van de 15 jarige Mohammed Abu Khdeir.

Natuurlijk hadden ze deze mannen gevangen kunnen nemen zonder ze te doden ALS ZE DAT GEWILD HADDEN!!

In dat geval hadden ze ondervraagd kunnen worden, en bij een proces zouden alle stukken openbaar zijn geworden.

Ik heb altijd gevreesd dat Israel voor deze 'uitkomst' zou gaan vanwege het vele dat de staat in deze zaak te verbergen had, en ja hoor, ze stellen nooit teleur. Wat een volkomen nep rechtsstaat.

Franklin Ryckaert zei

Mischien waren ze helemaal niet schuldig en Israel wist dat. Als Israel zo overtuigd was geweest van hun schuld, waarom dan geen eerlijk proces voeren. Per slot van rekening werd Eichmann ook niet door de Mossad vermoord maar naar Jerusalem ontvoerd om daar terecht te staan. Hier zit een luchtje aan.

Anoniem zei

En dat 'uitschot' (om de woorden van Klaas maar eens te gebruiken) dat die Palestijnse jongen dwong benzine te drinken en daarna in brand stak, lopen nog steeds vrij rond en zullen wel nooit berecht worden.

Corrie

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...