maandag 8 september 2014

B'Tselem weigert medewerking aan onderzoek Israelisch leger naar excessen in Gaza


Beit Hanun 2014 (Foto B'tselem)

De Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft bekendgemaakt dat zij niet zal ingaan op een verzoek van het Israelische leger om materiaal af te staan ten behoeve van onderzoeken van het Israelische leger naar eventueel misdragingen van het leger in Gaza. In een gezamenlijke brief met de collega-mensenrechtenorganisatie Yesh Din (Er is Recht) aan de Militaire Advocaat Generaal, schreef B'Tselem dat besloten is de militairen geen informatie meer te verstrekken betreffende ''onregelmatigheden en incidenten'' gedurende de Operatie Protective Edge.  Tijdens onderzoek naar de  vorige Israelische veldtocht, Cast Lead van 2008-2009 werd nog wel materiaal afgestaan dat verzameld was door veldwerkers van B'Tselem.
''Het gezonde verstand zegt dat een organisatie niet zichzelf aan een onderzoek kan onderwerpen,'' aldus de directeur van B'Tselem Hagai El-Ad. “Desalniettemin gaat het leger toch weer zijn eigen gedrag in Operatie Protective Edge tegen het licht houden. En weer zal niemand buiten het leger toezicht uitoefenen op die onderzoeken.''
Vorige onderzoeken van het leger hebben uiterst magere resultaten afgeworpen.
Volgens cijfers van Yesh Din hebben militaire onderzoeken van klachten van Palestijnen in Gaza of de Westoever tussen 2010 en 2013 in niet meer dan 1,4 % van de gevallen resultaat opgeleverd. Wat betreft onderzoeken naar de twee vorige operaties in Gaza — Cast Lead en Pillar of Defense — is het percentage echter vrijwel gelijk nul. Volgens cijfers van B’Tselem, werden na de operatie Cast Lead in 2009 ongeveer 400 klachten ingediend. Daarvan leidden er drie tot een aanklacht en ging de strengste straf naar een soldaat die een credit card had gestolen. Na de operatie Pillar of Defense uit 2012, waarbij Gaza negen dagen lang aan luchtbombardementen werd onderworpen, werd zelfs helemaal niemand in staat van beschuldiging gesteld.
El-Ad stelde daarom in zijn brief de militaire onderzoeken gelijk aan het witwassen van misdrijven en incidenten. In zijn brief aan de Advocaat Generaal stip El-Ad aan dat voorlopig onderzoek van B'Tselem aangeeft dat ongeveer 40% van de  Palestijnse slachtoffers in de jongste operatie minderjarigen, vrouwen en bejaarden waren.Verder werden duizenden huizen vernield, en werden honderdduizenden van hun huizen verjaagd. Dat was een rechtstreeks gevolg van orders die de militairen kregen, aldus El-Ad, iets wat ''krachtige verdenkingen doet rijzen van onwettige praktijken.”
Yesh Din zowel als B'Tselem zeiden het vertrouwen in de bestaande manieren van onderzoek in Israel te hebben verloren. Pas ''als de bestaande witwasinstantie wordt vervangen door een onafhankelijke onderzoeksinstantie'' zouden ze er weer graag mee samenwerken, aldus de brief van B'Tselem.
Yeh Din wees op de resultaten  van de Turkel-Commissie die in 2010 de aanval op de Gaza Freedom Flotilla onderzocht, waarbij negen doden vielen. De commissie deed destijds de aanbeveling om een commissie van burgers binnen het ministerie van Justitie te te vormen voor het onderzoeken van dit soort zaken. Die aanbeveling is nooit opgevolgd.
Israel gaf onlangs de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International geen toestemming om de Gaza-Strook binnen te gaan. De beide organisaties hadden daar al sinds 8 juli, bij het begin  van de aanval op Gaza, om gevraagd. Ook een onderzoekscommissie van de Mensenrechtenraad van de VN krijgt geen medewerking van Israel. In Palestijnse kring wordt er al geruime tijd op aangedrongen dat de Palestijnse Autoriteit het Statuut van Rome ondertekent en lid wordt van de Internationale Strafhof. President Abbas aarzelt echter, omdat hij Amerikaanse en Israelische repercussies vreest.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...