woensdag 24 september 2014

Onderhandelingen over bestand in Gaza verdaagd tot eind oktober

Een deel van de Palestijnse delegatie naar de besprekingen in Cairo. Tweede van links is Al-Resheq.

De Israel en Palestijnse delegaties naar de indirecte onderhandelingen in Cairo over een permanent staakt-het-vuren in Gaza, hebben dinsdag kort vergaderd en hebben daarna afgesproken dat de vergadering pas eind oktober zal worden hervat. Dat heeft Izzat al- Resheq, een lid van het politbureau van Hamas en van de Palestijnse delegatie dinsdag meegedeeld.
Al-Resheq zei dat beide zijden hun eisen bekend hadden gemaakt en dat vooral over de agenda was gesproken. De Palestijnen willen een permanente wapenstilstand, volledige opheffing van de blokkade, herbouw van de luchthaven en de haven,  en het ongedaan maken van sancties die Israel in juni  heeft opgelegd aan de Palestijnse eenheidsregering, waaronder de vrijlating van alle gevangenen die onder de Shalit-gevangenenruil waren vrijgelaten en in juni weer opnieuw door Israel zijn gearresteerd, (63 van die gevangenen zijn overigens dinsdag een hongerstaking begonnen).
De gesprekken in Cairo werden overigens twee uur opgeschort door de Palestijnen uit protest tegen het doodschieten van twee Palestijnen in Hebron, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Eisha, die werden verdacht van de kidnapping van drie joodse tieners in juni. Eén van de leden van de delegatie van Hamas, Salah Bardawil, wees daarbij beschuldigend naar de Palestijnse Autoriteit. "Deze moord'', zei hij, zou nooit gepleegd hebben kunnen worden zonder de veiligheidscoördinatie (van de PA met Israel) op de Westoever."
Bij dit nieuws teken ik (AbuP.) overigens aan dat dit uitstel tot eind oktober weinig goeds voorspelt voor de mogelijkheid dat het staakt-het-vuren van 26 augustus wordt omgezet in een meer permanente overeenkomst. Israel heeft zich op 26 augustus akkoord verklaard met een verlichting van de blokkade van Gaza, maar ook daarover zijn weinig waterdichte afspraken gemaakt.   

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...