zondag 7 september 2014

Palestijnse tiener sterft aan verwondingen, aantal Palestijnse gevangenen bereikt recordhoogte

Een Palestijnse tiener, de 16-jarige Muhammad Abd Al-Majid Sunuqrut, is zondagmorgen gestorven in een Israelisch ziekenhuis aan een schotwond die hij vorige week maandag opliep.
De jongen werd volgens getuigen die maandag aan het hoofd getroffen door een ''rubberkogel'' (een met rubber overtrokken stalen cylinder) die van korte afstand werd afgevuurd door een politieman. Dat gebeurde tijdens rellen in de wijk Wadi Joz van Jeruzalem. Muhammads oom, Motabi Sunuqrut, zei dat Muhammad niet eens aan de demonstratie deelnam toen hij werd getroffen. Hij was op dat moment over de telefoon in gesprek met zijn tante.
Muhammad liep een schedelbasisfractuur op. Hij werd naar het Makassad ziekenhuis vervoerd en vandaar naar het Hadassah-ziekenhuis waar een deel van zijn schedel operatief werd verwijderd om de bloeding te stelpen. Desondanks werd hij donderdag al klinisch dood verklaard.
De politie van Jeruzalem heeft een heel ander verhaal verteld over de verwonding van Muhammad. Hij zou stenen hebben gegooid, in zijn been zijn geschoten met een zogenoemde ''kogel met sponskop'', en vervolgens zijn gevallen, waarbij hij zijn hoofdwond opliep. Volgens hun verklaring gebruikt de politie van Jeruzalem helemaal geen rubberkogels. Muhammads lichaam wordt overgebracht naar het Abu Kabir Forensisch Instituut voor een lijkschouwing in het bijzijn van een Palestijnse arts en een Palestijnse advocaat.
De dood van Mohammed valt in een periode waarin het aantal arrestaties onder Palestijnen van Oost-Jeruzalem en de Westoever een ongekende hoogte heeft bereikt. Alleen al de afgelopen week werden 127 Palestijnen opgepakt, van wie 28 in het district Hebron, 23 in de omgeving van Jenin, 21 uit Ramallah, 20 uit Jeruzalem, 12 uit Bethlehem, acht uit Tulkarem, zes uit Nablus, drie uit Qalqiliya, en zes uit de omgeving van Tubas en Salfit. Het totaal aantal Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen ligt nu rond de 7.000, van wie er 2.000 in de laatste twee maanden zijn opgepakt.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...