zaterdag 20 september 2014

Drie doden in Gaza-stad door explosie achtergebleven munitie

Image: PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Shuja'iyya

Drie Palestijnen zijn vrijdag in de wijk Shuja'iyya in Gaza-stad omgekomen door de explosie van een Israelische blindganger die was achtergebleven na de recente bloedige operatie Protective Edge. Twee van hen werden ter plekke gedood. De woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid,Ashraf al-Qidra, identificeerde hen als Ayman Ziad Abu Jibbah (23) en Abdullah Jibreel Abu Asir (23). Een derde man, die zwaar gewond was geraakt, overleed in het ziekenhuis. Zijn naam was Muhammad Riyad Abu Asir (24). Een vierde man raakte gewond.

De Gaza-strook heeft te kampen met een grote hoeveelheid onotplofte munitie van de 50 dsgen durende Israelische aanval, die meer dan 2,150 mesnen doodde, 11,200 verwondde, en meer dan 110,000 mensen dakloos maakte. Nog tijdens de Israelische veldtocht werden in midden-augustus al eens zes mensen door de ontploffing van een blindganger gedood. Van alle kanten wordt gewaarschuwd voor het gevaar van de blindgangers en opruimploegen werken hard aan het opruimen ervan, maar door de Israelische blokkade van de afgelopen acht jaar ontbreekt het hen aan training en hebben ze nauwelijks apparatuur.
Zelfs vóór de laatste Israelische aanval was achtergebleven munitie van de veldtochten van 2008-2009 en 2012 al een groot probleem in Gaza. Het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN meldde in 2012 in een rapport dat 111 personen als gevolg daarvan waren overleden, van wie 64 kinderen. Dat hield in dat tussen 2009 en 2012 gemiddeld vier mensen per maand omkwamen door explosies van achtergebleven munitie.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...