vrijdag 19 september 2014

Israel arresteert voor derde keer staflid van mensenrechtenorganisatie Addameer

De Israelische bezettingstroepen hebben woensdag in de vroege ochtend Ayman Nasser (44), een staflid van de mensenrechtenorganisatie Addameer van zijn bed gelicht in Saffa.
Nasser vrouw meldde dat de familie om half twee 's nachts wakker werd doordat er op de deur werd gebonkt. Toen Nasser de deur opende viel een 15-tal militairen het huis binnen, schreeuwde dat Nassers vrouw en de kinderen uit hun kamers moesten komen en naar de woonkamer moesten gaan, waar zes militairen hen onder schot hielden terwijl de anderen het huis overhoop haalden.Ayman werd na een half uur mee naar buiten genomen. Later kwam hij nog even terug om dag te zeggen, daarna werd hij meegenomen.
Ayman Nasser is de coördinator van de juridische afdeling van Addameer, een mensenrechtenorganisatie die zich vooral bezig houdt met het lot van Palestijnse gevangenen. Het is niet voor het eerst dat hij wordt opgepakt voor zijn werk ten behoeve van Palestijnse gevangenen.
Hij werd eerder gearresteerd op 15 oktober 1012 en werd toen vervolgens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 maanden en 15 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vier jaar. Ook moest hij 4.000 shekel (800 euro) boete betalen. Hij werd vrijgelaten op 21 oktober 2013. Nog een eerdere arrestatie vond plaats in 1992, hij kreeg toen zes jaar en zat in de gevangenis tot eind 1997.
Nasser is psycholoog, heeft les gegeven aan de Al-Quds-universiteit, en is actief in het zijn woonplaats Saffa, waar hij onder meer lid is van de gemeenteraad en oprichter van een centrum voor leer- en sport-activiteiten. Addmeer heeft krachtig geprotesteerd tegen zijn arrestatie die onder meer ingaat tegen de verklaring van de VN over verdedigers van de mensenrechten. Het protest zal weinig helpen. Israels beleid in de bezette gebieden ontmoet geen noemenswaardig verzet van de VS of de lidstaten van de EU.

1 opmerking:

Trees zei

Ayman moest vanmiddag voorkomen in Ofer. Hij krijgt hoogstwaarschijnlijk weer administratieve detentie.
Hij heeft in ieder geval zijn vrouw en broer gezien. En daar ze eigenlijk niks van hem willen weten,wordt hij nu niet door de Shin bet ondervraagd ( niet gemarteld dus) maar door gewone politie.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...