zaterdag 13 september 2014

Abbas houdt Palestijnse aanvraag lidmaatschap Strafhof alsnog tegen

International Criminal Court
Mahmoud Abbas, het hoofd van de Palestijnse Autoriteit en de PLO, heeft een aanvraag van de Palestijnen om toegelaten te worden tot de procedures van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag alsnog geblokkeerd. Dat meldde de Huffington Post van 11 september.
Volgens de Huffington Post had het ICC al een aanvraag ontvangen, die was ondertekend door de Palestijnse minister van Justitie Saleem as-Saqqa en de procureur-generaal van het Gerechtshof in Gaza, Ismail Jabr en die gedateerd was op 30 juli. Maar op 5 augustus, toen de aanval op Gaza in volle gang was en de aanvraag bij het ICC dus actueler was dan ooit, kreeg het ICC in Den Haag onverwachts bezoek van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki. Malki kwam zogenaamd om ''bekend te raken met de procedures van het ICC'' en hij vertelde dat er ''duidelijke aanwijzingen'' waren dat in Gaza oorlogsmisdaden werden begaan. Maar in werkelijkheid bleek hij door Abbas te zijn gestuurd om de aanvraag voor het lidmaatschap van het ICC alsnog te blokkeren.
Op een vraag van de openbare aanklager van het ICC, Fatou Bensouda, en haar plaatsvervanger, James Stewart, zei Malki dat de aanvraag van minister As-Saqqa en procureur-generaal Jabr, niet gedaan was namens de Palestijnse eenheidsregering in de door Israel bezette Palestijnse gebieden.    
Het Palestijnse persbureau Ma'an weet vandaag ook waarom Abbas de aanvraag tegenhield, ondanks het feit dat die intussen door alle Palestijnse fracties werd gesteund. Ma'an citeert Hasan Khreisha,  tweede plaatsvervangend voorzitter van het Palestijnse parlement in de bezette gebieden, die vertelt dat Abbas de aanvraag stopte, omdat hij een nieuwe vredesinitiatief wilde lanceren. (Abbas heeft in middels laten weten dat hij nieuwe onderhandelingen wil met Israel, waaraan een deadline is verbonden  van drie jaar waarbinnen Israel zich  dient terug te trekken uit de bezette gebieden, AbuP.)
 "President Abbas besloot Israel niet aan te klagen bij het ICC tenzij zijn nieuwe initiatief er niet in slaagt om de vredesonderhandelingen met Israel weer op gang te krijgen," aldus Khreisha. Hij voegde eraan toe dat de Palestijnse Autoriteit nog wacht op een antwoord van de Verenigde Staten op het nieuwe initiatief. 
Abbas kreeg de afgelopen dagen nogal wat kritiek over zich heen van Palestijnen omdat hij Palestina nog steeds geen lid heeft gemaakt van het ICC. Zo vroeg met name Ismail Haniye, de voormalige premier van de regering van Hamas in Gaza zich af waarom Abbas talmt. Hij zei dat de  "ondertekening van het Statuur van Rome  (de stap die nodig is om lid te worden van het ICC, AbuP.) - het recht van alle slachtoffers is en dat uitstel het negeren van hun rechten is en een belediging in het gezicht van de Palestijnen."
Ook Khreisha oefende kritiek uit. Hij zei dat er ''gouden mogelijkheden waren voor de Palestijnen maar dat ze niet werden gebruikt en hij voegde eraan toe dat ''rechten niet uitgewisseld behoren te worden voor andere rechten en dat we ons niet moeten vastleggen op één optie ten koste van andere opties''. .  
Amerika en Israel zijn mordicus tegen het aanvragen van het ICC-lidmaatschap door de Palestijnen en het is niet voor het eerst dat Abbas is gezwicht voordruk van die kant om Israelische oorlogsmisdaden niet te vervolgen. Na de Israelische aanval op Gaza van 2008-2009 zorgde Abbas ervoor dat het rapport van de VN-commissie onder leiding van rechter Richard Goldstone, waarin werd gewezen op oorlogsmisdaden die Israel had gepleegd, in een la verdween. Abbas zichtte toen voor dreigementen dat de subsidies aan zijn Palestijnse Autoriteit anders in gevaar zouden kunnen komen. Zijn knieval leverde Abbas veel kritiek op uit Palestijnse kringen. Hij werd onder meer een collaborateur genoemd en een vazal van Israel. Het feit dat hij nu een aanvraag voor het ICC-lidmaatschap die al de deur uit was alsnog heeft tegengehouden, zal wellicht zijn populariteit in Israel nog verder verhogen. Maar zijn reputatie in Palestijnse kring zal het zeker geen goed doen. 

5 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Het is makkelijk om Abbas slappe knieën te verwijten maar de druk van VS en EU om de stap naar ICC niet te zetten is intens, volgens directeur HRW. Er wordt simpelweg gedreigd de financiering van de PA stop te zetten...wie zou er graag in Abbas's schoenen staan? Ik niet. Hoe de juiste belangen-afweging voor zijn volk te maken? Zolang de Palestijnen afhankelijk zijn van derden en geen eigen staat hebben die economisch onafhankelijk is, blijft de leiding deels de spaalbal van derden, i.c. VS en EU

Abu Pessoptimist zei

Jaap Hamburger,
Het is natuurlijk kwestie van smaak hoe je Abbas beoordeelt. Israel is erg blij met hem, vredeactivisten noemen hem ''gematigd''of ''pragmatisch'', maar veel Palestijnen vinden hem een verrader. Ik ben geneigd hem te zien als een soort burgemeester in oorlogstijd, of een lid van een Joodse Raad. (Die bleven ook altijd zitten ''om erger te voorkomen''). Daar komt bij dat hij de Palestijnse eenheid nu al flink wat jaren blokkeert en waarschijnlijk opnieuw gaat opblazen. Ik zie dat als een daad die - laten we zeggen - niet bepaald van patriottisme getuigt.

Ben zei

Het is mij helemaal niet duidelijk waar de stagnerende Palestijnse kwestie toe leidt. Het beeld in de Westbank en Oost Jerusalem is er een mengeling van divergerende en convergerende krachten. De krachtsexplosies met bijna regelmatig terugkerend patroon van geweld. De Palestijnse Israëli’s en hun identiteit. De Palestijnen, al of niet in kampen, verspreid over het MO.
En daarbij de groeiende onrust in het gehele MO, waar nationalistische frustraties dreigen te worden vervangen door fundamentalistische bewegingen, waarvan IS een recente ontwikkeling is; wel met sektarische ondertoon. (soenniet -sjiitisch) Een artikel van Uri Avneri (God Wills It!) toont op angstaanjagende wijze de vernietigende potentie van religieuze strijd; het verleden geeft voldoende bewijzen. En dat alles in een wereld van afnemende macht van het Westen. (lees:VS)
En macht is historisch altijd een leidraad geweest van ons menselijk handelen.

Abu, terug naar je artikel: Abbas is slechts ‘a puppet on a string’. Inderdaad, een lid van de’ Joodse Raad’. Het symptoom van de huidige ‘besluiteloosheid’.

Frank zei

Aangezien Palestina en Fantasia een en het zelfde zijn kan de terrorist Mazen geen patriot zijn en aangezien hij in 1935 werd geboren toen het huidige Israël Brits mandaatgebied was horen volgens Hamburger Joden er dus ook bij, bij 'zijn volk'; maar Mazen is een notoire antisemiet want in 'zijn' staat mag geen Jood wonen en komt geen Jood over de grens. Conclusie: Hamburger is dus een antisemiet, maar hij is ddan ook leider van een sekte met die naam, dat moet niet vergeten worden.

Verder, Fantasia ofwel 'Palestina' komt er niet, ook al niet omdat deze niet eens economisch levensvatbaar zal worden. Zelfs al kregen zij Israël cadeau en gingen alle Joden in de Gazastrook wonen, zouden die Arabieren, pardon 'Palestijnen', de Gazastrook bombarderen om elkaar, mocht de strook zijn veroverd en iedere Jood vermoord, vervolgens afslachten zoals wij zo mooi in Syrië kunnen vervolgen. Daarna zou de moordenaarsbende zich op Jordanië, Egypte, Libanon enz storten. Intussen natuurlijk wel eindeloos een potje janken en grienen dat ‘Fantasia’ maar niet tot bloei komt en als excuus hebben dat ‘alles 'zijn tijd nodig heeft' en dat zij, de Palis, geremd werden door die zionisten.

Abu Pessoptimist zei

Frank,
In mijn huis hangt een heel mooie poster, met de tekst 'VISIT PALESTINE'. Hij is gemaakt door Joden, in de jaren dertig om het toerisme aan te moedigen naar hun land dat toen nog Palestina heette. Als u zegt dat Palestina Fantasia is, dan is in feite Israel Fantasia. Immers Israel kwam voort uit Palestina/Fantasia.
Verder hoop ik maar dat u goed slaapt en niet te vaak hoofdpijn hebt. Zal niet meevallen met zoveel boosheid in het lijf.

Dodental in Gaza nu boven de 17.000

Het dodental in Gaza is gestegen tot boven de 17.000. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat het aantal doden nu 17,177 bedraag...